НОВИНИ

Парламентът прие промени в Закона за филмовата индустрия

Парламентът прие промени в Закона за филмовата индустрия на второ четене. Законът урежда отношения, свързани с производството, разпространението, промоцията и показа на филмите, както и държавното подпомагане на българската филмова индустрия, като създава условия за нейното развитие.

bnt avatar logo
от БТА
14:26, 15.11.2018
Чете се за: 00:24 мин.
У нас
парламентът прие промени закона филмовата индустрия

Промените са с цел прилагане на европейското законодателство в областта на държавните помощи. Държавното подпомагане ще се реализира чрез три схеми. Две са за държавна помощ - за производство на филми и за разпространение на филми. Една е за минимална помощ за фестивали и показ на филми.

Европейската комисия следва да бъде уведомявана в случаите, когато предоставената държавна помощ по схема за помощ за аудиовизуални произведения надхвърля 50 млн. евро.

Във връзка с това в законопроекта изрично е предвидена разпоредба, съгласно която годишният бюджет на всяка една от схемите за производство и за разпространение на филми да не превишава тази сума.

Друга промяна е свързана с европейски регламент, който се отнася за случаите, в които не се уведомява Европейската комисия при предоставяне на помощ de minimis.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът в Страсбург глоби Русия с 63 000 евро заради арестите на Навални
Съдът в Страсбург глоби Русия с 63 000 евро заради арестите на Навални
Борисов и Заев ще открият заедно участък от АМ Струма между Кресна и Сандански
Борисов и Заев ще открият заедно участък от АМ "Струма" между Кресна и Сандански