НОВИНИ

Патриарх Кирил: ​Отбраната на Шипка е един от най-ярките епизоди във войната

Отбраната на връх Шипка е един от най-ярките епизоди в Освободителната война. Това каза Московският и на цяла Русия патриарх Кирил в слово, което произнесе на връх Шипка.

bnt avatar logo
от БТА
14:05, 03.03.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
патриарх кирил ​отбраната шипка един ярките епизоди войната

По думите му 140 години ни отделят от Шипченската епопея, но светлите образи на воините-освободители не изчезват от народната памет и всяко следващо поколение на православни християни с живо внимание и неподправен интерес отново открива историята на Освободителната война. Според него причина за това е уникалният жертвен характер на тази война.

"Няма по-голяма любов отколкото тази, която полага душата си, за свободата на другите", каза патриарх Кирил, допълвайки, че хиляди руснаци са отдали живота си за спасението на хора, с които имат обща православна вяра.

Руският патриарх изтъкна, че на едно такова място като връх Свети Никола не може да не се усети особеното благоволение. Той се надява проявилата се преди 140 години духовна връзка между народите на Русия и България да остане нерушима през всички времена и да намери израз в братското единомислие. "Да запазим православните ценности и православните традиции на нашите предци", призова патриарх Кирил. Московският и на цяла Русия патриарх приветства всички присъстващи със забележителната годишнина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алексис Ципрас: Няма да има намаляване на данъците в близко бъдеще
Алексис Ципрас: Няма да има намаляване на данъците в близко бъдеще
Ценни реликви от националното революционно движение се пазят в Русе и във Варна
Ценни реликви от националното революционно движение се пазят в Русе и във Варна