НОВИНИ

Павлова: Продължаваме привличането на ресурс по програмата за саниране

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова съобщи в дискусията "Планът "Юнкер - нови възможности за инвестиции в България", че работата по националната програма за саниране продължава. Ще продължаваме привличането на ресурс по нея, допълни министърът.

bnt avatar logo
от БТА
13:26, 03.06.2016
Чете се за: 01:15 мин.
У нас
павлова продължаваме привличането ресурс програмата саниране

Това че програмата не е била подкрепена по плана "Юнкер", не ни притеснява, защото за първия милиард са намерени средства, коментира пред журналисти министърът. По думите й въпросът е за втория милиард и дали може така да се подготви програмата, че да бъде одобрена по Плана или чрез други финансови институции. Тя напомни, че минималното изискване за участие по Плана е това да са проекти, които генерират приходи и имат възвращаемост на инвестицията, докато сегашната ни национална програма е изцяло безвъзмездна. Със заместник-председателя на ЕК с ресор бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева обсъждахме възможността как занапред да бъде преформатирана програмата, когато тя вече не е сто процента безвъзмездна, когато стане разграничаване на сградния фонд - публични от частни сгради, когато се уточни какъв ще е процентът за съфинансиране, който може по национална програма да се предостави, коментира министър Павлова.
Заместник-председателят на ЕК с ресор бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева каза на дискусията в отговор на въпрос от участник в нея, че днес е била обсъдена възможността за преструктуриране на предложението на България санирането в страната да бъде подкрепено по плана "Юнкер". Тя напомни, че с този проект страната вече кандидатства по Плана, но при първото предложение не е била достатъчно убедителна нуждата от гаранция по него.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви на дискусията в отговор на въпрос, че страната е предприела сериозни стъпки по кандидатстването и финансирането на големи инфраструктурни проекти в енергетиката. Основен приоритет на правителството е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, което няма как да стане без подходяща инфраструктура, коментира министърът. Петкова добави, че за част от междусистемните връзки има осигурено финансиране, но има проекти, за които няма или има частично средства. По думите на министъра безспорен приоритет за страната е интерконекторната връзка с Гърция, като проектът е признат за такъв от общ интерес в Общността. През миналата година ЕК определи седем ключови проекта в енергетиката за ЕС, като три са български и сред тях е интерконекторната връзка с Гърция, за която се разчита и на финансиране по плана "Юнкер", проектът със Сърбия и този за рехабилитацията и модернизацията на транзитната газопреносна мрежа, каза Петкова. Подадена е информация и се кандидатства с няколко проекта по отношение на ЕСО. Петкова изрази надежда българската енергетика да е един от основните участници в плана "Юнкер".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът прие промени в постоянни комисии
Парламентът прие промени в постоянни комисии
Петкова: Енергийни проекти ще кандидатстват за финансиране по плана „Юнкер“
Петкова: Енергийни проекти ще кандидатстват за финансиране по плана „Юнкер“