НОВИНИ

Петима души са ранени от нападател с нож на гара край Мюнхен

Кърваво нападение в Мюнхен рано сутринта. Въоръжен с нож мъж уби един и рани други трима души на гарата в Графинг близо до града, преди да бъде арестуван. Според свидетели, той е крещял "Алах Акбар" по време на нападението.

bnt avatar logo
от БНТ
10:35, 10.05.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Атаката се разиграва към 6 часа българско време. В гарата нахлува мъж, който по думите на свидетели силно викал: "Аллах е велик" по време на нападението. Първата му жертва е разносвач на вестници, който наръгал в гръб. Преди органите на реда да успеят да го свалят на земята и да го арестуват, нападателят успява да рани поне още трима души. Първоначално полицията съобщи за един сериозно ранен и двама по-леко, но в последствие стана ясно, че има поне една жертва на възраст 50 години.

Самоличността на 27-годишния нападател не се съобщава, но властите увериха, че той не е имал криминални прояви до този момент. Пред местния вестник "Мителбайерише цайтунг", говорител на полицията заяви, че не се изключва вероятността атаката да е следствие от ислямистка пропаганда, но отказа да коментира дали задържаният има връзки с джихадистки организации или минало, заради което да бъде заподозрян в такива. Причината да се разследва тази версия е, че нападателят е обявил на висок глас, че има намерение да убива и е изразил "политически мотив, вероятно ислямистки". Не е ясно какво точно е казал задържаният.

Достъпът до гарата в Графинг е блокиран, а районът в радиус от няколко километра е обявен за местопрестъпление и е отцепен. Властите в провинция Бавария наложиха медийно затъмнение до изясняване на обстоятелствата и разпитването на всички свидетели. Миналия август двама немскоговорящи джихадисти от „Ислямска държава“ заплашиха страната, като призоваха своите „братя и сестри“ в Германия и Австрия да извършват нападения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще бъдат ли оправени разбитите пътища в Северозападна България?
Ще бъдат ли оправени разбитите пътища в Северозападна България?
Награди най-красивите градинки в Пловдив
Награди най-красивите градинки в Пловдив