НОВИНИ

Петър Илиев:Цената на тока на свободната борса застрашава националната сигурност

На извънредна пресконференция освободеният изпълнителен директор на НЕК Петър Илиев предупреди, че цената на електроенергията на свободната борса застрашава националната сигурност.

Александър Марков
от Александър Марков
12:49, 05.08.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

По думите му, правилата за определяне на цената, на която електроенергията се търгува, се изкривяват от пазарни играчи. Според него, евтината електроенергия се изнася от България, а скъпата остава за родния пазар. На 19 август се очаква да бъдат подадени оферти за АЕЦ "Белене", като се очакват оферти от Китай и Русия.

Петър Илиев, бивш директор на НЕК: Сутринта като станах и като погледнах енергийното производство и пазара, пак видях, че и днес 2 млн. български лева излизат от България. За изминалата година и половина 13 млн. мегават часа електроенергия са изнесени от България и това нямаше да бъде нищо лошо, ако тази енергия не беше субсидирана с над 1 млрд. лева, които не са влезли в енергетиката. Над 1 млрд. български лева излизат, защото електроенергията, която се произвежда от ВЕИ-тата, тя е субсидирана и тя се субсидира от мен, от вас, от всички, част от бизнеса също плаща със задължения за обществото, както и производителите с 5% те също субсидират ВЕИ. И за да могат те да си получават тези цени и на практика се получава, че ние си изнасяме българските пари извън България и после викаме, че няма пари в енергетиката.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стопаните в село Белозем вече умъртвиха домашните си прасета
Стопаните в село Белозем вече умъртвиха домашните си прасета
Русия обвинява САЩ за края на Договора за ракетите с малък и среден обсег
Русия обвинява САЩ за края на Договора за ракетите с малък и среден обсег