НОВИНИ

Писмо до премиера от ИК "Гласувай без граници" за отхвърлени текстове в ЗЕИ

Инициативният комитет „Гласувай без граници“ с тревога следи опитите за промяна и бламиране в последния момент на проекта на Закон за електронната идентификация (ЗЕИ), се казва в писмото им до премиера Бойко Борисов.

Писмо до премиера от ИК Гласувай без граници за отхвърлени текстове в ЗЕИ
bnt avatar logo
от БНТ
18:46, 12.03.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

От изключителна важност за реалното въвеждане на електронно гласуване е българските граждани да притежават лични карти с вградена възможност за сигурна електронна идентификация, колкото е възможно по-скоро, тъй като България изостава с тази мярка с повече от 12 години от водещите държави в ЕС. Такава възможност беше предвидена в проекта на ЗЕИ. Текстовете предвиждаха минимални допълнения и изменения в Закона за българските лични документи, което е стандартна законодателна практика, прилагана непрекъснато от народните представители и Министерския съвет.

Отпадането на текстове от законопроекта, внесен от Министерския съвет, ще затрудни и отложи за неопределено време реализацията на електронно гласуване в България и ще бламира програмата на правителството за въвеждане на масово електронно управление. През 2009 г. България вече пропусна подобна възможност, когато правителството на „Тройната коалиция“ се отказа в последния момент от вграждането на електронни идентификатори в българските лични документи.

В месеците след референдума, в активен и конструктивен диалог между гражданските организации, институциите, парламентарно представените партии и експерти, беше постигнат консенсус, че законовата регламентация на електронната идентификация и масовото ѝ въвеждане на практика са задължителни условия за реализиране на сигурно електронно гласуване от дистанция.

Именно поради обективната необходимост от гарантиране на максимална сигурност и същевременно – на масова достъпност, след повече от шест (6) месеца обществени обсъждания, в проекта на Закон за електронната идентификация, подготвен от Министерския съвет, бяха възприети текстове, които предвиждат вграждането на електронни идентификатори в българските лични документи – мярка, доказала своята ефективност в по-развитите държави в Европейския съюз, казват още от Инициативен комитет „Гласувай без граници“.

Целият текст на писмото вижте в прикачения файл!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последиците от затварянето на Балканския маршрут
Последиците от затварянето на "Балканския маршрут"
Бежанската криза в Европа обсъдиха левите лидерите на срещата в Париж
Бежанската криза в Европа обсъдиха левите лидерите на срещата в Париж