НОВИНИ

Младен Маринов: Имаше над 12 критични точки в Пловдив

Цяла нощ спасителните екипи отводняваха сгради, болници и подлези в Пловдив и помагаха на закъсали във водната стихия шофьори. Обстановката в града постепенно се нормализира. Обилни валежи имаше и в Асеновград и околните села. С информация за актуална обстановка - вижте прякото включване на Деница Торньова

bnt avatar logo
от Деница Торньова
12:03, 03.06.2019
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

Наводнени подлези и сгради, десетки блокирани във водата шофьори, цели квартали без електрозахранване, нарушени комуникации - така премина нощта в Пловдив. Само за три дни, градът за втори път остана под вода.

Комисар Георги Мангараков, директор на РДПБЗН Пловдив: Тази нощ може да се каже, че беше 10 пъти по - тежко, отколкото преди две нощи, преди два дни.

Два мола бяха евакуирани. Наводниха се и четири здравни заведения, това наложи 6-ма пациенти да бъдат спешно преместени от "Паркоспитал" в болница Пловдив. Помощ от спасителните екипи е оказана на общо 30 души, сред които родилка и майки с деца. Пожарникари от Пловдив, Пазарджик, Карлово, Стамболийски и доброволческото формирование отводняваха улици, обществени и жилищни сгради до 3.30 след полунощ.

Комисар Георги Мангараков: Тъй като шумът на помпите е пречка на гражданите да спят, много, много от адресите бяха отказани от самите граждани.

И към този момент дежурните екипи се отзовават на сигнали за наводнени сгради. Проблемите с електрозахранването вече са отстранени. Разчистен е ж.п. участъкът преди гара Стряма, където нощният влак от Варна за София се удари в паднали върху релсите камъни и дървета. Няма пострадали пътници, пораженията са само върху локомотива. Някои от влаковете все още се движат със закъснение от близо половин час.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Имаше над 12 изключително критични точки. Една от тях беше на управлението на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Може би половин метър ни делеше от това водата да залее всички ел. табла, които да доведат до изключване до цялото напрежение по цялата линия. Но така или иначе колегите се справиха отлично.

Десетки шофьори все още издирват номерата на автомобилите си, отнесени от пороя. Прогнозите за следващите дни също са за лошо време.

Георги Влайков, доброволческо формирование „Пловдив 112": Съветвам хората, когато метеорологичните условия не са подходящи и виждат, че улиците се пълнят с вода, да не ходят нарочно с колите си и да си казват аз сега ще мина, защото голяма част от тях не минават и се налага да ги вадим.

Все още има неразчистени пътища в село Скутаре. Наши зрители сигнализираха, че цяла улица, в близост до река Аврамица, е под вода и те не могат да излязат от домовете си.

;

Пожарна, полиция, доброволци и екипи на ВиК и EVN работиха цяла нощ и резултатите са на лице. Няма непроходими улици и булеварди. Сега на ход са служителите на почистващите фирми, които чистят калните наноси.

Нанесените материални щети са нормални за подобен тип бедствие, така вътрешният министър обобщи ситуацията в Пловдив.

Вижте повече във видеото

;

Подлезът на ул "Гладстон", който въпреки че е след основен ремонт, снощи се превърна в басейн. Водата достигна метър и десетки шофьори закъсаха с колите си. Подобна беше ситуацията на повечето основни улици и булеварди в града. Те бяха блокирани за движение. Спешно беше свикан кризисен щаб, който заседава цяла нощ и координира действията между различните институции. Беше преценено, че няма нужда от обявяване от бедствено положение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГДБОП разкри фалшиви и опасни слънчеви очила във Варна
ГДБОП разкри фалшиви и опасни слънчеви очила във Варна
Заради обилните валежи: Следят състоянието на язовирите в страната
Заради обилните валежи: Следят състоянието на язовирите в страната