Студенти от пловдивския университет "Паисий Хилендарски" създадоха собствен пробиотик от олигозахариди. Продуктът е вече продаден на фирма и може да се намери на нашия пазара. Това е станало възможно благодарение на уникален технологичен център, който...
Студенти от пловдивския университет "Паисий Хилендарски" създадоха собствен пробиотик от олигозахариди. Продуктът е вече продаден на фирма и може да се намери на нашия пазара. Това е станало възможно благодарение на уникален технологичен център, който беше официално открит днес. В него студентите ще прилагат практически своите знания и умения.
В научния център, освен практика по различни дисциплини, студентите ще разработват нови технологии, след което ще ги продават на бизнеса. Един от продуктите, върху който са работили висшистите, е пробиотик, спомагащ за запазване на полезните бактерии в човешкия организъм.
Звеното е оборудвано с научно-изследователски лаборатории, инкубатор, учебен и конферентен център.
"В този център освен научни изследвания и резултати да се внедряват в бизнеса и индустрията, ние ще обучаваме и студенти, защото все пак сме университет и нашите млади хора тук ще могат да научават основни компетенции по предприемачество, бизнес, маркетинг", заяви проф. д-р Невена Милева – зам.-ректор на ПУ "Паисий Хилендарски".
Центърът е създаден по европейски проект и е на стойност 1.4 милиона лева. От тях 970 хиляди лева са от програма "Конкурентноспособност".
Силвия Георгиева: Под риск ще бъдат проектите по Плана за възстановяване и устойчивост
Трагичният инцидент във Варна: Експертизи ще установят с каква скорост се е движил шофьорът
Трагичният инцидент във Варна: Експертизи ще установят с каква скорост се е движил шофьорът