НОВИНИ

По-строги мерки за незаконна сеч

Акция за незаконна сеч в землището на община Раковски проведоха днес Изпълнителната агенция по горите и жандармерията. Проверени бяха сигнали за рязане на дървета без разрешение в резервата "Чекерица". Специалистите търсиха и незаконна борса за дърва за огрев в Раковски.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
18:53, 11.01.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Най-много сигнали за незаконна сеч има в района на Раковски и селата Маноле, Рогош и квартал Сушица в Карлово.

"През 2015 година са съставени 372 акта за административно нарушение. От тях 2011 са изпратени в съответната районна прокуратура, по пет са образувани досъдебни производства", каза инж. Мирослав Димитров, директор на Регионалната дирекция по горите - Пловдив.

Днес обаче в Раковски не бяха открити нарушители, вероятно е имало изтичане на информация за акцията. Близо 90% от заловените при други проверки обаче не плащат наложените им глоби.

Системните нарушители в страната са около 502-ма. Има хора с по 17, 35, 40 акта в последните две години. Това са системните нарушители, с тях искаме да се преборим", заяви инж. Димитър Баталов, директор на Дирекция "Опазване на горите" при Изпълнителна агенция по горите.

В повечето случаи нарушителите са социално слаби и безработни, на които не може да бъде наложен запор. Затова и от Агенцията по горите ще настояват за промени в наказателния кодекс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха делото за убийството на бизнесмена от Розино
Отложиха делото за убийството на бизнесмена от Розино
Увеличение на глобите за шофьори нарушители
Увеличение на глобите за шофьори нарушители