Само 1/3 от млечните продукти на българския пазар се правят от жива закваска. Останалите 2/3 съдържат евтини заместители, за да постигнат по-ниска цена на продуктите - това научихме покрай кампанията на новините на БНТ 2 „Купувам българско“. В същото...
Само 1/3 от млечните продукти на българския пазар се правят от жива закваска. Останалите 2/3 съдържат евтини заместители, за да постигнат по-ниска цена на продуктите - това научихме покрай кампанията на новините на БНТ 2 „Купувам българско“. В същото време по целия свят произвеждат млечни продукти с оригиналната българска закваска. Тя стига за 3 дни до всички краища на света, благодарение на японска технология, която поддържа бактериите живи. Защо се получава този парадокс и в кои страни ядат традиционно българско мляко, вижте в репортажа на Даниела Райчева.
Най-голямото предприятие за производство на млечни закваски у нас е държавно и работи предимно за износ. Над 12 държави в югоизточна Азия, Африка и САЩ, продават кисело мляко, направено с български закваски по традиционна рецепта.
Така изглежда закваската в натуралния си вариант след 40 часа на изсъхване и преработка, тя бива опакована, за да бъде доставена до всички кътчета на света.
Процесът на превръщане на закваската от течна в прахообразна форма е изключително сложен.
Нора Павлова, технолог: "След като се извърши ферментацията около 5-6 часа ние охлаждаме тази течна закваска, за кисело мляко, масло или кашкавал, след което се люфейлизира в люфелизатора - изсушаване под вакуум."
Самата технология е изработена от японците, за да не се губят вкусовите характеристики при транспорт на суровината на далечни разстояния. Налагането на българския продукт в Япония започва през далечната 1970-та година. Тогава японският император подписва първият договор за доставка на кисело мляко. Днес в страната на изгряващото слънце имат собствени фабрики за производство, но продължават да взимат закваската от България.
Васил Зографов, изп. директор, Държавно предприятие за закваски: "Продуктът, произведен в родината на киселото мляко - България, достига най-късно за 3 дни до всяка една точка на света, във вида и качеството, каквото е и в България."
В българския завод на седмица се произвеждат над 100 килограма суха закваска. Само 1/5 от това количество остава за българския пазар, останалите 4/5 заминават по света, като най- голямо е количеството договорено от Япония.
Васил Зографов, изп. директор, Държавно предприятие за закваски: "В момента всеки ден в Япония се консумират между 40 и 50 милиона кофички кисело мляко с бранда България."
За да не се срамуваме, че по света ядат мляко с българска закваска, а ние наблягаме на заместителите, ние, новинарите от БНТ 2, ви призоваваме да купувате български млечни продукти, направени с българска закваска. Ще ги познаете по стикерите с логото на БНТ2. Кампанията ни е подкрепена само от производители, които прилагат само традиционните български рецепти при изработката на млечните си продукти. Търсете ги!
Ситен снеговалеж и гъста мъгла затрудняват движението през прохода "Шипка"