НОВИНИ

Почетоха паметта на жертвите от "Челинджър"

Около 400 души почетоха паметта на седемте астронавти от совалката "Челинджър", взривила се след 73 секунди полет преди 30 години над Атлантическия океан. Мисията остава в историята на НАСА като първата, опитала се да изпрати цивилен гражданин в открития космос.

bnt avatar logo
от Георги Петров
06:53, 29.01.2016
Чете се за: 00:27 мин.
По света
почетоха паметта жертвите челинджър

Паметта на загиналите седем души на борда на "Челинджър" бе почетена на церемония пред мемориала в космическия център "Кенеди" на космодрума "Кейп Канаверал" във Флорида. Събитието бе отбелязано и от екипажа на Международната космическа станция с минута мълчание.

Космическата совалка "Челинджър" излита на 28 януари 1986 година. На борда ѝ се намират петима астронавти от НАСА, инженер и преподавателката Криста МакОлиф, селектирана измежду 11 000 кандидати в проекта "Учител в космоса". При излитането на совалката от десния спомагателен двигател се изпуска пламък, който попада върху главния горивен резервоар и връзката на двигателя с него. В резултат на това двигателят се откача и цялата конструкция се разпада на 73-тата секунда от полета си. Вследствие на катастрофата са разкрити много дефекти в стандартната конструкция на американските космически совалки и 32-месечно спиране на тяхната програма в НАСА.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВМЗ-Сопот стъпи на крака
ВМЗ-Сопот стъпи на крака
Камерън се среща с Юнкер и Шулц
Камерън се среща с Юнкер и Шулц