НОВИНИ

Половин милион автомобила без "Гражданска отговорност"

Повече от половин милион от колите в България нямат задължителната застраховка "Гражданска отговорност". През 2015 г. гаранционният фонд е изплатил малко над 23 милиона лева заради незастраховани водачи. Близо половината от парите са били изплатени за инциденти извън граница. На този фон темата за въвеждането на срочни застраховки за мотори, каравани и кемпери отново е на дневен ред. Очаква се тази седмица депутатите да разгледат внесения законопроект за сезонната застрахователна полица.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов Владимир Христовски
20:02, 11.07.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Само за седмица от МВР хващат на пътя 450 шофьори без "Гражданска отговорност". Практиката показва, че при инцидент липсата на такава застраховка сериозно затруднява изплащането на обезщетението на пострадалия. Причината - виновникът сам трябва да покрие направените разходи от Гаранционния фонд.

Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи: Могат да му отнемат абсолютно всичко. Жилище, бизнес. До такава степен да натрупа дългове, че и децата му да плащат.

По данни на асоциацията на застрахователите най-често без гражданска отговорност карат мотористите. В пика на летния сезон миналата година броят на незастрахованите мотоциклети и мотопеди е надхвърлял малко над 60%. Според Илия, който целогодишно кара своя мотор, са нужни законодателни промени.

Илия, моторист: Има хора, които си карат два-три месеца мотоциклетите и не е е редно да плащат за нещо, което не ползват в останалата част от годината. Най-добрият вариант е да има възможност да има вариант за един месец, за три месеца, за една година. Всеки сам да си преценява.
;

Според застрахователите обаче моторите се карат и през есенно-зимния сезон. От бранша категорично отхвърлят идеята за срочни застраховки за мотори, кемпери и каравани.

Коста Чолаков, главен изпълнителен директор на застрахователна компания: Между 25-30 процента от щетите произтичащи от такива МПС-та се случват именно през есенно-зимния сезон. Аргументът, че тези МПС-та не се управляват, поне цифрите, не го подкрепят.
Борислав Михайлов, изпълнителен директор на Гаранционния фонд: Да, ще го приемем, но с една резерва да не се отвори възможност тези, които сега си плащат добросъвестно годишната застраховка и те ще престанат да плащат и ще се изкушат имат ли нямат ли застраховка и ще тръгне на пътя без застраховка.

По данни на Гаранционния фонд всяка зима има средно около 100 претенции за щети, нанесени от мотористи без гражданска отговорност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
500 хиляди превозни средства се движат без гражданска отговорност
500 хиляди превозни средства се движат без гражданска отговорност
Пенсионерите във Варна отново чакат за карти
Пенсионерите във Варна отново чакат за карти