НОВИНИ

Потребителските спорове да бъдат премахнати от обхвата на Арбитражния съд

Потребителските спорове да бъдат премахнати от обхвата на арбитражния съд. За това настоява омбудсманът Мая Манолова. Поводът са десетките жалби на граждани, осъдени от частни арбитражни съдилища без да знаят за това. От сериозните пропуски в законодателството се възползват най-често колекторски фирми, фирми за бързи кредити и монополни дружества. У нас има над 45 арбитражни съдилища, като само едно от тях за година има над 100 000 дела.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
15:35, 07.06.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

"Няма как да платя нещо, което нито съм подписвал, нито съм ползвал". Това обяснява Антон на служителя от колекторската фирма, който му позвънил през 2013-та.

Антон Дончев - осъден от частен арбитражен съд: 2016-а януари получавам ново телефонно обаждане, че съм осъден на арбитраж, делото е от август 2015.

Антон е осъден от частен арбитражен съд за несъществуващи според него задължения към мобилен оператор без да бъде уведомен и без да може да се защити. Той няма право да обжалва решението, дори то да е без мотиви, да няма подписана арбитражна клауза и решението да противоречи на всякаква логика. То обаче има изпълнителна сила. В закона няма изискване кой може да създаде такъв съд, нито за квалификацията на съдиите.

Мая Манолова - омбудсман на Р България: Можем да си направим арбитражен съд, който можем да си кръстим Велик Вселенски съд на омбудсмана и медиите, да си назначим репортерите за арбитри, а операторите за деловодители и да започнем да съдим граждани.


Няма пречка адвокатите на едно монополно дружество да бъдат съдии в арбитражен съд, който се занимава ексклузивно с жалбите на клиенти на същото дружество. Едно от енергийните дружества например в бланките си задължава клиентите да се съгласяват с това, ако искат да подадат жалба срещу него. Предложените от омбудсмана промени в три закона вече са внесени до премиера и председателя на Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собственици на казани за варене на ракия от Варненско се събраха на протест
Собственици на казани за варене на ракия от Варненско се събраха на протест
Меркел пак е обявена за най-влиятелната жена в света
Меркел пак е обявена за най-влиятелната жена в света