НОВИНИ

Повдигнаха обвинения на бивши министър и депутат от Реформаторския блок

Бивши министър и депутат от Реформаторския блок минаха днес през Столичното следствие и излязоха като обвиняеми. Външният министър в кабинета "Борисов 2" Даниел Митов беше подведен под отговорност за бестопанственост, нанесла според прокуратурата щета от близо половин милион лева. А бившият депутат Гроздан Караджов получи обвинение за длъжностно присвояване - във връзка с договори, сключени преди 6 години от негово търговско дружество с голям мобилен оператор.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
18:35, 09.05.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Даниел Митов е обвинен заради 2 споразумения, по силата на които Министерството на външните работи е ползвало услугите на фирма, избрана с обществена поръчка, но от Министерството на земеделието и храните - за купуване на самолетни билети, хотели и застраховки за служебни пътувания. Според прокуратурата е заобиколен Закона за обществените поръчки и е избегнат контрол.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Вместо МВнР да се възползва от отстъпките - такива не са ползвани и външно е платило 500 хиляди повече.

Митов обясни, че обществената поръчка на Външно е била в ход, но заради забавяне се наложило да потърсят друг вариант. Според него, платените по-високи суми - са били върнати от фирмата.

Даниел Митов - бивш министър на външните работи: Това е един елементарен административен акт, от който са се възползвали много министерства в продължение на години. Аз съм поредният в редичката министри, които трябва да дойдат тук, да си се видим с вас, да си кажем по две приказки.
Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Аз бих казала, че за съжаление това е поредният министър, който е нарушил закона и за когото сме събрали доказателства, че е извършил престъпление.

В редичката днес беше и Гроздан Караджов. Той дойде на Монтевидео половин час след Митов, със същия адвокат - Ина Лулчева.

Гроздан Караджов - бивш депутат от РБ: Извикаха ме за някакви търговски отношения отпреди 6 години. Не съм го прочел още, но както се казва прокуратурата се занимава с договори между частни фирми, а знаете, че аз се занимавам с бизнес.

Обвинението на Караджов е за сключени от негова фирма 3 сделки с голям мобилен оператор. Според прокуратурата по тези договори няма реално изпълнение и те са улеснили шефа на мобилния оператор да присвои над 5 и половина милиона лева. А нередностите са установени при извършен вътрешен одит от новите собственици на дружеството.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Доказателствата сочат, че изп. директори са източили дружеството малко преди да източат собствеността - като са се разпоредили с пари на дружеството в чужд интерес.

Митов и Караджов са с мярка за неотклонение подписка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученик от Карлово предотврати извършването на престъпление над възрастна жена
Ученик от Карлово предотврати извършването на престъпление над възрастна жена
Музика и цветя за Деня на Европа
Музика и цветя за Деня на Европа