НОВИНИ

Правителството прие план за действие за изпълнението на програма "България 2020"

Министерският съвет прие тригодишен план за действие за изпълнението на Националната програма за развитие: България 2020 в периода 2017-2019 година, съобщи пресслужбата на кабинета.

правителството прие план действие изпълнението програма българия 2020
bnt avatar logo
от БНТ
14:52, 21.12.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Основната цел на документа е да допринесе за постигането на трите стратегически цели на програмата - повишаване на жизнения стандарт чрез конкурентоспособно образование и обучение, създаване на условия за качествена заетост и социално включване и гарантиране на достъпно и качествено здравеопазване; изграждане на инфраструктури и мрежи, осигуряващи оптимални условия за развитие на икономиката и качествена и здравословна околна среда за населението; повишаване на конкурентоспособността на икономиката чрез осигуряване на благоприятна бизнес среда, насърчаване на инвестициите, прилагане на иновативни решения и повишаване на ресурсната ефективност.

За постигането на тези цели през периода 2017-2019 г. се предвижда да бъдат изпълнявани мерки, разпределени в осем приоритетни области. За всяка стратегическа цел и приоритет са дефинирани набор от показатели, стойностите на които се актуализират годишно и показват постигнатия напредък. Предварителната оценка на въздействието от изпълнението на планираните мерки показва, че ще бъдат реализирани значителни дългосрочни ефекти.

Към 2020 г. (т. е. една година след края на изпълнението на предвидените в плана за действие мерки) БВП би нараснал с 6,4 на сто, ако планът за действие бъде реализиран с посочените като вече осигурени средства, и с 10,6 на сто, ако мерките бъдат напълно реализирани с посочените като необходими за тяхното изпълнение средства.

Положителни ефекти ще се наблюдават по отношение на състоянието на пътната и железопътната мрежа на страната, енергийната сигурност и подобряването на инфраструктурата на българските градове. Симулациите показват и съществен дългосрочен ефект по отношение на конкурентоспособността на икономиката. През 2020 г. износът на страната би нараснал съответно с 2,8 и 3,6 на сто.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ген. Михов: Приемането за Закона за ветераните от войните е победа
Ген. Михов: Приемането за Закона за ветераните от войните е победа
Сирийски терористи поеха отговорността за убийството на руския посланик
Сирийски терористи поеха отговорността за убийството на руския посланик