НОВИНИ

Правна комисия не стигна до обсъждане на проект за решение за референдума

За това точката да се обсъди от комисията гласуваха 6 членове, докато 11 бяха против. Проектът на решение предлагаше Народното събрание да подкрепи народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура. Предлага се и въвеждането на задължителното гласуване на изборите и референдумите. Освен това се предлагаше и подкрепа за това годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:04, 10.01.2017
Чете се за: 01:36 мин.
У нас
правна комисия стигна обсъждане проект решение референдума

Като четвърта точка, която предизвика и недоволството на членове от комисията, в проекта се предлагаше до края на 15 декември 2016 г. Правна комисия да внесе доклад за второ гласуване на приетите на първо гласуване законопроекти, касаещи решенията по т. 1,2 и 3, Изборния кодекс.

Проектът за решение относно проведения на 6 ноември 2016 г. национален референдум е внесен от Димитър Главчев, Десислава Атанасова и Данаил Кирилов на 14 ноември 2016 г.

По време на предварителното обсъждане на точката, още преди дневния ред да бъде гласуван от комисията, Четин Казак от ДПС призова проектът за решение да отпадне, тъй като, според него е закъснял. „Разглеждането и гласуването му е закъсняло вече. Било е внесено още на 14 ноември 2016 г. Всичко, което е предвиждал като срокове и ангажименти този проект са безвъзвратно закъснели”, посочи Казак. Той изтъкна, че е безпредметно да се разглежда тази точка. „Нека да оставим подобен проект да бъде разглеждан от следващото НС, което ще има достатъчно дълъг живот и представителна политическа легитимност, за да се занимае с този въпрос”, призова още депутатът от ДПС.

Явор Нотев от Атака също призова тази позиция и изтъкна, че освен това текстът съдържа и грешка с неразбираемо послание. „Няма как да гласуваме този текст с такъв срок. Да си направят труда вносителите да осъвременят текста”, коментира Нотев.

Филип Попов и Михаил Миков от БСП също подкрепиха отпадането на предложението. Според Миков няма практическа необходимост от приемане на подобен проект за решение, а Попов подчерта, че такова решение няма да доведе до никакви правни последици.

От своя страна председателят на Правна комисия Данаил Кирилов разясни, че точката е била включена в понеделник рано сутринта. „В неделя съм дал указания на експерте към правна комисия да уведомят членовете на комисията. Това е допълнителна точка, защото стремежът беше дневният ред да е максимално известен от възможно най-ранен момент. Тя е допълнителна, но не е извънредна и е съобразно правилника. Включена е поради обстоятелството, че при всички положения ПГ на ГЕРБ ще настоява за обсъждане на проекта от пленарна зала”, заяви Кирилов.

Той подчерта, че проектът е включен вече и в седмичната програма на НС като точка първа. „Утре проектът ще бъде дискутиран в пленарна зала и е редно Правна комисия, която е водеща да излезе с доклад. Обосновано е вместо утре Правна комисия да обяви, че не е допуснала до обсъждане този проект за решение, да го обсъдим по същество и да имаме гласуване. Към 14 ноември сме смятали, че най-краткото време за обсъждане на промяна на Изборния кодекс е 4 пленарни седмици приблизително. Това и по настоящем е един възможен работен график за обсъждане на законопроекти с това съдържание. Вносителите ще направим предложение за нов срок”, каза Данаил Кирилов.

Той смята още, че 43-то НС би следвало да поеме ангажимента да изпълни изискванията си по закон и да изрази становище по постигнатия резултат по трите въпроса от референдума. От ГЕРБ апелираме да обсъдим проекта за решение, подчерта Кирилов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затворен за движение e пътят Добрич-Варна
Затворен за движение e пътят Добрич-Варна
Околовръстен път на Казанлък днес около 13 часа
Околовръстен път на Казанлък днес около 13 часа