НОВИНИ

Правят виртуални дисекции в Медицинския университет в Пловдив

От септември студентите в Медицинския университет в Пловдив ще работят с 3D интерактивна маса за виртуални дисекции - една от най-съвременните технологии в обучението по медицина. Това е втората виртуална маса в България, която струва 295 хиляди лева. Всеки студент ще може да отвори своя клиничен случай от лаптоп или мобилно устройство, което прави образователния портал цялостно решение за обучение.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Сашка Пушкова
15:30, 09.06.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

С виртуалната интерактивна маса Медицинският университет в Пловдив е включен в световната мрежа на обучение, каза професор Стефан Сивков.

Проф. Стефан Сивков - ръководител Катедра "Анатомия, хистология и цитология" в Медицинския университет в Пловдив
"Предимството е, че вече разчитаме на технологиите. Не само на това, което от векове е създадено в анатомията като метод, но и всички съвременни технологии които са въведени, нови методи на преподаване, включват и нови технологии това ни позволява да разгледаме човешкото тяло под всякакъв ъгъл по всякакъв начин, многократно, без да има тежко натоварване, което е в анатомичната зала."

Устройството позволява да се работи с реалната медицина, защото в облачното пространство са качени безброй много случаи на пациенти, има опция да се качват и нови случаи създадени в университетската болница.

Проф.Стефан Костянев - ректор на Медицинския университет в Пловдив
"Най-напред скъсваме с формалина, миризмите и с тези подтискащи гледки в дисекционните зали. Второ - тази машина има изключителна анатомична прецизност, позволява всякакви позиции на тялото, тя е машина за виртуална дисекция, така че от тялото може да бъде отстранявано слой по слой клетка по клетка и така постепенно да видим целия свят."

Според ректора чрез тази маса, която е поредният играч от виртуалния отбор на университета, те се превръщат в технологичен лидер на медицинското образование.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Решават дали да уволнят управителя в пловдивския клон на НЕК
Решават дали да уволнят управителя в пловдивския клон на НЕК
Ще затвори ли врати старото кино Левски?
Ще затвори ли врати старото кино "Левски"?