Октоберфест в София събра на едно място производители на бира в домашни условия. Посетители и любители имаха възможност да дегустират различни вкусове на пенливото питие. Пият ли българите бира? Обмяна на опит, нови приятелства, предизвикателството да...
Октоберфест в София събра на едно място производители на бира в домашни условия. Посетители и любители имаха възможност да дегустират различни вкусове на пенливото питие. Пият ли българите бира?
Обмяна на опит, нови приятелства, предизвикателството да опиташ разнообразието на вкусове, които бирата може да ти предложи - това е целта на празника на бирата в София. Традиционно в различните сезони се пие различна бира.
"Канела, кориандър - коледно настроение на бирата, затоплящо. Но това не трябва да е разделение, защото и през лятото се пият тъмни бири", коментира Свилен Кириловски - член на "Асоциацията на домашните пивовари" и организатор на празника.
Какво, обаче, кара хората да започнат да правят бира вкъщи? "Решихме да експериментираме, да си правим бира по свой вкус", казва Кириловски. "Защото исках да разнообразя употребата на алкохол в моя дом, да споделя натрупания опит с приятели и съмишленици", добавя Темелко Пампов - председател на "Асоциацията на домашните пивовари"
Оказва се, че правенето на бира в домашни условия не е сложна задача. Заниманието привлича и много представители на женския пол.
"Всъщност се прави много лесно домашната бира. Отнема ти 5-6 часа цялата направа. Трябва ти една тенджера, гевгир и една туба за ферментация, термометър", изрежда Свилен Кириловски.
От хмел, ечемик и мая се прави бира, но ентусиазъм на вкус, лъжичка любов и добра компания са най-необходимите съставки за превръщането й в истински домашен шедьовър.
Ситен снеговалеж и гъста мъгла затрудняват движението през прохода "Шипка"