Гости от различни краища на България бяха днес в Златоград за уникалния празник на чевермето. 150 агнета бяха изпечени за туристите, а до вечерта площадът се огласяше от каба-гайди, родопски песни и кръшни хора.
Градският парк в центъра на Златоград беше превърнат в голяма пекарна на открито. Там още през нощта майстори от района бяха започнали приготвянето на чеверметата. В ритуала за четвърта година участва Зарко Хаджиев.
Зарко Хаджиев – майстор: "Майсторлъкът е в печенето, трябва пет-шест часа на бавен огън, на жар, много бавно да се върти, лека полека да са изпече."
Уникалният вкус на родопското чеверме се дължи на това, че агнетата са само местно производство, пасли по планинските поляни, обясниха още майсторите.
За да е още по-вкусно чевермето, домакините го приготвиха под звуците на 101 каба гайди.
Мирослав Янчев - кмет на Златоград: "Този празник е наистина да приповдигне българския дух, да приповдигне духа на българина и да видят и бъдещите поколения традициите и обичаите, които имаме в Родопите."
Цветан Цветанов – председател на ПГ ГЕРБ: "Златоград и Родопите е прекрасното място, което трябва да бъде посещавано от всеки един българин, а родопчани имат невероятното гостоприемство и тук винаги се чувстваш като у дома си."
Готовите чевермета ритуално бяха занесени на площада. Празникът продължи с музика и хора до вечерта.
В навечерието на Деня на християнското семейство: 113 семейства подновиха брачните си обети в Разлог
Нощта на театрите "отваря вратите" на сценичните изкуства към сърцата на зрителите
"Ние за какво работим?": 3 години заплатите в Националната библиотека не са повишавани
Американски втечнен газ ще потече от Гърция към Украйна през България
Опасно селфи: Четири деца се качиха на изоставена сграда в София, пожарната им помогна да слязат
Бунт в Мексико: Протестиращи разрушиха бариерите на президентския дворец (ОБЗОР)