НОВИНИ

Предизвикателствата пред киберсигурността

Преди днешния Консултативен съвет по национална сигурност при президента на тема: Киберсигурност, в студиото на "Денят започва" председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов и националния координатор по киберсигурност Георги Шарков коментираха предизвикателствата пред киберсигурността.

Предизвикателствата пред киберсигурността
bnt avatar logo
от БНТ
09:11, 14.04.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
Йордан Божилов - председател на Софийски форум за сигурност: За България най-голямото предизвикателство беше да се изготви тази национална стратегия, защото 5 правителства преди това се опитваха да го направят. На този етап вече имаме един документ, който описва какви са предизвикателствата, каква е ролята на държавата и какво трябва да се направи. А иначе рисковете в киберпространството са много, те засягат всеки един аспект от нашия живот - и инфраструктура, и държавно управление, отбрана, сигурност, но и всеки един човек. Стратегията дава една обща визия, една политика и със сигурност трябва да се променят закони, трябва да се създадат органи, които трябва да действат и за превенцията, и за предприемане на действия след като е извършена атака. И задължително трябва да акцентираме върху превенцията, върху това какво всеки един държавен орган, фирмите, банките, провайдерите на услуги. Трябва да се създаде и култура за работа в интернет.
Георги Шарков - национален координатор по киберсигурност: Всичко в областта на киберсигурността е винаги закъсняло, но всъщност е много навременно, защото ако не се предприемат мерки, утре става късно. Например, сайтовете на ЦИК по време на изборите, на президента, на НС не бяха хакнати, а беше отказан достъпа до тях. Разликата е, че при много заявки, при голям обем, голям трафик в интернет и заявки към съответните сайтове, това само отказ на услуги или достъп до някаква информация. Истинското хакване е подмяна на страница, част от съдържание... Засега тези атаки са много забавни, но показват доста слабости на всички нива, защото това не само технически проблеми, т.е. защитата не е само технически проблем, а показва и цялата организация за осъвременяване на софтуера, добър дизайн на сайтовете, особено тези, които предлагат електронни услуги.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12 задържани след протестите в Скопие
12 задържани след протестите в Скопие
Меглена Кунева: Учителите са готови да се справят с новите учебници и програми
Меглена Кунева: Учителите са готови да се справят с новите учебници и програми