НОВИНИ

Президентът Румен Радев се срещна с Доналд Туск

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е на посещение у нас по покана на президента Румен Радев. Двамата вече проведоха среща в президентството. След срещата президентът Радев заяви, че двамата са провели пълноценни, важни дискусии особено по отношение на сигурността на ЕС и най-вече на сигурността на Балканите. Двамата са се обединили около мнението ЕС да има обща позиция и обща политика спрямо Турция. Дискутирали са ролята на България за икономическото развитие на региона, за осигуряване на енергийна независимост. "И в това отношение, наистина е време да се прегледа отново възможността България да се превърне в енергийно независим доставчик на газ и неговото транзитиране към Западните Балкани и други членове на ЕС", каза Радев. Двамата с Туск са обсъдили и предстоящите преговори с "Газпром", за които, по думите на Радев, трябва да имаме ясна, силна, единна европейска позиция.

президентът румен радев срещна доналд туск
bnt avatar logo
от БНТ
10:50, 04.04.2017
Чете се за: 00:25 мин.
У нас

След срещата президентът Радев първо благодаря на Доналд Туск, че е приел поканата да посети София.

"Това е голямо признание за Бъргария и за нейната устойчива проевропейска политика. Благодари на господин Туск за неговата лична ангажираност по отоншение на българската инициатива за продължаване на кохезионната политика в следващия програмен период на Съюза. Благодарение на неговата подкрепа тази кохезионна политика залегна устойчиво в приоритетите на Римската декларация и тя ще гарантира по-устойчиво развитие на Съюза", каза Радев.

Той уточни, че двамата са провели пълноценни, важни дискусии особено по отношение на сигурността на ЕС и най-вече на сигурността на Балканите.

"В тази сложна геополитическа обстановка България играе важна роля, защото сигурността на европейските глаждани започва от сигурността на българските граници", допълни Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
35 души станаха жертви на въздушен удар с отровен газ в Сирия
35 души станаха жертви на въздушен удар с отровен газ в Сирия
Извършителят на атентата в Санкт Петербург е млад киргизстанец
Извършителят на атентата в Санкт Петербург е млад киргизстанец