НОВИНИ

Председателят на Общинския съвет в Роман е в ареста, но формално все още е и шеф

За абсурдна ситуация сигнализираха жителите на община Роман. Председателят на общинския съвет Тихомир Вълчев отдавна е в ареста с постоянна марка за неотклонение, но формално все още е шеф на местния парламент. Припомняме, че през пролетта Вълчев бе арестуван от ГДБОП заедно с други служители на Държавната автомобилна инспекция. Някои от задържаните бяха освободени впоследствие, но Тихомир Вълчев остана за постоянно в ареста.

председателят общинския съвет роман ареста формално все шеф
bnt avatar logo
от БНТ
11:23, 26.07.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Три месеца пребиваващият в ареста председател на общинския съвет в Роман ползва отпуски и получава заплатата си. Когато изтича и последната възможност за отлагане, местният парламент се събира, но един глас не стига да се реши освобождаването на председателя. Насроченото за следващия ден извънредно заседание пък не се провежда. Хората от града са възмутени от ситуацията.

След ареста на Вълчев ролята на председателстващ поемат на ротационен принцип шефовете на комисии. От общинската администрация също смятат, че ситуацията е абсурдна.

Соня Тинчева, заместник-кмет на Роман: "Законът е един, там пише каква е структурата на един Общински съвет - той трябва да има председател".
Делян Дамяновски, изпълнителен директор на Асоциацията на председателите на общински съвети на българските общини: "Правомощията на общински съветник се прекратяват, когато той отсъства от три последователни заседания. Тогава Общинската избирателна комисия се сезира или се самосезира и му прекратява правомощията".

Председателят на Общинската избирателна комисия в Роман Цветан Тодоров каза, че все още очакват мнение от Специализираната прокуратура в София дали Вълчев да бъда освободен като председател на местния парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди Олимпиадата - кой заминава за Рио?
Преди Олимпиадата - кой заминава за Рио?
Кметът на град Кермен сам асфалтира уличните дупки
Кметът на град Кермен сам асфалтира уличните дупки