НОВИНИ

Премахнаха съкратеното съдебно следствие в случаите на умишлени убийства

Депутатите премахнаха съкратеното съдебно следствие в случаите на умишлени убийства. Парламентът прие окончателно промените в наказателно-процесуалния кодекс.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:33, 09.10.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Депутатите ограничиха съкратеното съдебно следствие след общественото недоволство заради няколко тежки престъпления. То дава възможност за намаляване на присъдите до 1/3, ако извършителят признае доказателствата по делото. Депутатите обаче премахнаха съкратеното съдебно следствие само в случаите на умишлени убийства,. По предложение на ГЕРБ те запазиха съкратените производства в случаите на нанасяне на тежка телесна повреда. Срещу този текст възразиха отляво, както и част от "Патриотите".

Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България": Ако някой ви причини това и ви остави за цял живот с опасност за вас, поради общо разстройство на здравето и отиде и си го признае, според ГЕРБ този човек трябва да бъде с намалена присъда от една трета. Статистика или справедливост и възмездие, бързина на процеса или справедливост и възмездие.
Красимир Ципов, ПГ на ГЕРБ: Чухме спекулации - ГЕРБ бил виновен за това или за онова. Трябва да напомним, че делата се точиха по 5-6-10-15 години. Експертизи се губиха, свидетели забравяха своите показания, дадени в досъдебното производство. И какъв беше резултатът? Постигахме ли справедливо наказание? Отговорът е прост - не.
Искрен Веселинов, съпредседател на ПГ "Обединени патриоти": Смятаме, че не трябва да бъде изключван от текста - случаите на тежка телесна повреда, тъй като наистина това са случаи на изключително тежко увреждане на здравето. Все пак не трябва и толкова да сгъстяваме и краските, защото след една почти 4-годишна борба за изключване на поне на тежките, скандални, ужасяващи случаи на убийства, които потрисаха цялата нация, мисля че това е една добра стъпка.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът за българската позиция за Северна Македония
Президентът за българската позиция за Северна Македония
Извършени са арести и претърсвания в акция срещу телефонни измамници във Ветово
Извършени са арести и претърсвания в акция срещу телефонни измамници във Ветово