НОВИНИ

Недоволство срещу премахването на две пешеходни пътеки в Русе

Жители на Русе започнаха подписка срещу премахването на пешеходни пътеки по две от централните улици на града. Според хората това е опасно, защото пешеходците продължавали да пресичат въпреки огражденията.

bnt avatar logo
от БНТ
10:38, 22.08.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Живеещите в района на бул. „Скобелев" казват, че пешеходните пътеки са тук от години и сега, със затварянето на проходите към тях, е станало много опасно, защото старите навици са останали. А в района има две училища и детска градина.

Теодор Колев: Хората постоянно пресичат. Аз не мога да си представя как ученик, който трябва да се прибира по тая улица, ще заобиколи оттам.

От Общината обясниха, че пешеходните пътеки са затворени заради законовите изисквания, а и било много опасно заради натоварения трафик по бул. "Скобелев" да се пресича на 3 места.

Димитър Наков - зам.-кмет на Община Русе: Което е абсолютно неотговарящо на законовите изисквания от минимум 250 метра отстояние между отделните пешеходни пътеки. Сами може да видите как имаме кръстовище със светлинно регулиране на движението и няма 100 метра от него - ново пресичане с пешеходна пътека.

Хората обаче смятат, че с това прескачане на огражденията предпоставките за произшествия се увеличава.

Лидия Вълчева: Първо - светофарът е много кратък за пешеходците. И второ - оттук преминават прекалено много хора - и за Американското пазарче, и за детска площадка.
Мирослава Колева: Има законово изискване, но то е препоръчително, не задължително. Хората, които пресичат, ако са над 50 човека на час и има в близост училище, то тия правила не важат.

От Община Русе обясниха, че единствената останала пешеходна пътека ще бъде маркирана преди началото на учебната година, но до края на 2019 г. и тя ще бъде затворена, когато завърши реконструкцията на подлеза при Математическата гимназия, които никога не е работил. Хората обаче са скептични, че ще ползва, тъй като се обитава от скитници и вече няколко пъти е горял. И настояват всяка следваща промяна да се обсъжда първо с тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново гасиха възникнало огнище над Карлово
Отново гасиха възникнало огнище над Карлово
Серина Уилямс оглави списъка на Форбс за най-богата спортистка през 2018 г.
Серина Уилямс оглави списъка на "Форбс" за най-богата спортистка през 2018 г.