НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов разговаря с шефа на Европейската сметна палата

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейската сметна палата /ЕСП/ Клаус-Хайнер Лене са обсъдили на среща днес ефективността на средствата от предприсъединителните фондове за страните от Западните Балкани в контекста на тяхното приобщаване. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

bnt avatar logo
от БТА
12:01, 14.05.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
премиерът бойко борисов разговаря шефа европейската сметна палата

Европейската перспектива на западнобалканските държави е от ключово значение за стабилността и сигурността в региона. Затова е важно да се инвестира сериозен финансов ресурс, който да подпомогне политики като утвърждаване на върховенството на закона, административната реформа, околната среда, инфраструктурата в тези страни, заявил премиерът Борисов. Той подчертал, че за евроатлантическия път на страните от Западните Балкани е необходима европейска подкрепа, за да се засили регионалното сътрудничество във всички сфери.

Близо 17 млрд. лв. са отпуснати за периода 2007-2020 г. като предприсъединителна помощ за страните от Западните Балкани. Европейската сметна палата отчита, че като цяло тези средства се изразходват ефективно, въпреки някои недостатъци на националните органи, и са подкрепили започналите в тези държави реформи. Клаус-Хайнер Лене препоръчал по-нататъшна подкрепа на регионалното сътрудничество и използването на политическия диалог за постигане на резултати, особено в областта на върховенството на закона и публичната администрация.

Председателят на ЕСП поздравил премиера Борисов за активната му роля за процеса на интеграция на страните от Западните Балкани и изразил очакване за положителни резултати след срещата на върха тази седмица в София. Клаус-Хайнер Лене и българският представител в ЕСП Илиана Иванова са в София за участие в конференция, организирана в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Китайски самолет кацна аварийно заради счупено стъкло на пилотската кабина
​Китайски самолет кацна аварийно заради счупено стъкло на пилотската кабина
Голямата базилика в Пловдив е построена върху по-стар храм
Голямата базилика в Пловдив е построена върху по-стар храм