НОВИНИ

Премиерът инспектира разкопките на Малтепе

Правителството отпусна близо 71 милиона лева за подготовката и провеждането на местните избори на 27-и октомври.Това съобщи премиерът Бойко Борисов. При посещението си на археологическите разкопки на могилата Малтепе край Пловдив Борисов заяви, че допълнително отпуснатите средства на земеделското министерство ще са за всички стопани и свинекомплекси, откликнали на спешните мерки за борба с африканската чума по свинете.

bnt avatar logo
от БНТ
15:44, 28.08.2019
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Премиерът Борисов благодари на стопаните проявили разбиране към сложността на проблема чума по свинете и на онези, които по думите му не са се подвели по популистките приказки на опозицията.

Бойко Борисов, министър-председател на България: По пазарни цени, на фактурите, които са продавали месото, 29 млн. сме отпуснали, ако не стигнат, ще дадем още. От първи септември съм казал да се създаде максимум организация, с благодарност към хората. Плюс по 300 лева, за да си дезинфекцират дворовете, да може като отмине тая напаст, да се случи.

Борисов отговори на собствениците на свинекомплекси, които твърдят, че парите няма да покрият изцяло загубите им.

Бойко Борисов, министър-председател на България: На каквито фактури са продавали, на такива плащаме. Благодаря.

В Пловдив Бойко Борисов посети няколко важни за региона обекти. Премиерът даде старт на възобновяването на строителните дейности на стадион „Христо Ботев", който в бъдеще ще отговаря на всички международни стандарти. Според него е необходимо и възможно местната власт да намали концесионните такси за спортните обекти, а след това и държавата ще дофинансира някои от строителните дейности.

Бойко Борисов - министър-председател: Една символична концесионна такса от 100 лева, 1 000 лева максимум, все пак да има някакво плащане и да не плащате по тия 60 000 лева, където сега мисля е таксата.

Премиерът посети и Пловдивската духовна семинария, чиято сграда се ремонтира основно.

Пловдивският митрополит Николай: 600 хиляди лева г-н министър-председателят обеща.
Бойко Борисов: Това, което владиката е поискал, съм го изпълнил.

Със станалия популярен в социалните мрежи джип, който премиерът сам управлява, Бойко Борисов стигна и до Малтепе, край село Маноле. Там продължават археологическите проучвания на най-голямата надгробна могила на Балканския полуостров.

Боил Банов, министър на културата: Такова нещо не съм очаквал. Те работят тук със страшни темпове, но така и трябва. Смислено е, защото такъв обект трябва да се разкрива, да се социализира, да се показва. То наистина няма аналог в Европа.

Очакванията на археолозите са в северната половина на могилата да е разположена гробницата на знатен владетел, в чиято чест са издигнати величественият 20-метров монумент и могилата.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки загинали при бомбена атака срещу нощен клуб в Мексико
Десетки загинали при бомбена атака срещу нощен клуб в Мексико
Установена е самоличността на убитите в Негован
Установена е самоличността на убитите в Негован