НОВИНИ

При лоши условия живеят децата от интерната в гр. Завет

В студени стаи и без достатъчно топла вода живеят и учат децата от интерната в град Завет, Разградско. Храната им е еднообразна , а здравните им картони непълни. Камери следят момчетата в спалните помещения. Това са само част от установените нередности , оповестени от омбудсмана Мая Манолова след направена проверка във възпитателното училище.

bnt avatar logo
от БНТ
10:53, 15.01.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Зад тази врата в покрайнините на Завет са принудени да живеят 24 момчета. Повечето попаднали в интерната заради дребни кражби. Често обаче те са извършени в името на физическото им оцеляване. И в момента децата нямат джобни пари. Затова често пренебрегват забраната на директора и излизат да работят срещу десет лева по къщите на местните хора.

Василка Иванова: „Дърва цепят, прибират, те са изоставени. Трябва да им се помага”.
Ахмед Ферхад – директор на интерната: „Аз съм забранил да ходят на работа. Това е тяхно решение”.

В интерната няма денонощна охрана, а децата често го напускат, заради потискащите условия. По време на проверката пет от момчетата били избягали, а едно е било обявено за национално издирване. Зад тези решетки са спалните помещения, в които са монтирани камери , за да следят младежите, въпреки че така се нарушава личното им пространство.

260 хиляди лева е годишната издръжка на възпитателното училище. Затова и често в менюто на децата липсват пресни плодове и зеленчуци, яйца и млечни продукти. Шест от тях са без здравни документи, не са ваксинирани, а едно от момчетата е ХИВ-позитивно. Заради установените нарушения омбудсманът настоя интернатът, заедно с още пет такива учреждения в страната да бъдат закрити. Предложението е на тяхно място да бъдат създадени центрове за алтернативни грижи, в които специалисти да работят с децата в риск и да им оказват психологическа подкрепа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама мъже са пребили с бухалки в Поморие журналиста Стоян Тончев
Двама мъже са пребили с бухалки в Поморие журналиста Стоян Тончев
Китайски учени ще експериментират с телепортация
Китайски учени ще експериментират с телепортация