НОВИНИ

Приеха оставките на тримата министри, премиерът Борисов обяви новите кандидатури

Съветът на управляващата коалиция реши да приеме оставките на тримата министри, поискани от премиера Бойко Борисов след трагедията в Своге. Бързината, с която се проведе заседанието, ясно показа, че премиерът вече беше решил кои кандидатури да издигне. 10 дни, след като ги поиска, оставките ще бъдат гласувани.

Александър Марков
от Александър Марков
18:04, 10.09.2018
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Въпреки огромната подкрепа, която управляващото мнозинство, общини, кметове изразиха особено за регионалния министър Николай Нанков - премиерът беше непреклонен. Имаше очаквания Нанков да запази поста си, но Борисов категорично остана на позицията си, че политическата отговорност трябва да бъде поета докрай. В четвъртък, по думите му, мнозинството ще осигури необходимите гласове за оставките.

Премиерът не отстъпи от решението си въпреки несъгласието на Националния фронт за спасение на България и Валери Симеонов, които не приемат оставките и недоволстват, че решението на премиера не е било съгласувано с партньорите.

Бойко Борисов, министър-председател: Но и затова пък ние с Волен Сидеров бяхме на другото мнение, и Каракачанов, че когато - това ни прави различни от останалите - не можем да кажем, че имат вина за съответната катастрофа и за нещастието, но в същото време не можем и да се направим, че нищо не се е случило, както в предишни правителства, с други мандатоносители това се случваше.

Председателите на двете парламентарни групи - на ГЕРБ и Обединени патриоти, Цветан Цветанов и Волен Сидеров, са поели ангажимент да осигурят мнозинство в Парламента в четвъртък за гласуването.

Бойко Борисов, министър-председател: Радостно за мен е, че всички колеги дават добра оценка за министрите и за свършеното от тях, но според мен, това, което е обявено вече и като политическа отговорност, колкото и да е широка тази фраза - трябва да се понесе.
;

Цветан Цветанов заяви, че оставките ще бъдат гласувани. И опроверга интерпретации в общественото пространство, че има разцепление между ГЕРБ и премиера Борисов.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: И тук искам специално да се обърна към Корнелия Нинова да бъде спокойна. Няма никакво напрежение между Борисов и Цветанов и няма никакво напрежение между ПГ и премиера Борисов и председател на ПП ГЕРБ.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров на влизане за срещата отново постави под въпрос коалиционното единство и попита - защо не се обсъжда заявлението на Валери Симеонов, че премиерът действа еднолично и защо министрите не го опровергават? Именно това бил основният въпрос за Коалиционния съвет, а не оставките, към които нямал отношение.

Волен Сидеров, лидер на "Атака", председател на ПГ на Обединени патриоти:И аз тук влизам, за да запитам - какво точно правя, какъв съм и като какъв присъствам? Оставки на министри аз не приемам. Аз започвам да подозирам, че има нещо като заговор срещу премиера от хора, близки до него, до тук ще спра просто.

След заседанието на Коалиционния съвет Волен Сидеров и Валери Симеонов бяха застанали един до друг.

;

Веднага след заседанието Бойко Борисов обяви и трите нови кандидатури за министри. За транспортен министър Борисов предлага заместник-министъра на икономиката Александър Манолев, за вътрешен - главния секретар на МВР Младен Маринов, а за регионален - депутата и бивш кмет на Враца Петя Аврамова.

Интересно е, че двамата заместник-министри на регионалното развитие при Николай Нанков - Деница Николова и Малина Крумова, запазват поста си, въпреки че имаше очавания и те да бъдат освободени. Големият въпрос в МВР е кой ще наследи на поста главен секретар Младен Маринов, след като той сега поема министерското кресло. Очевидно ще се търсят кадри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НИМХ излиза от БАН частично, метеоролозите не са доволни
НИМХ излиза от БАН частично, метеоролозите не са доволни
Германия обмисля включване в Сирия при евентуална химическа атака
Германия обмисля включване в Сирия при евентуална химическа атака