НОВИНИ

Проект насърчаваа приемната грижа в Добрич

Община Добрич започва работа по проект за приемна грижа „Приеми ме”, който е продължение на инициативата „И аз имам семейство”. Той е насочен към разширяване на обхвата на социалната услуга. Целта е да се осигури алтернативна форма за отглеждане на деца в риск, както и да им се осигури семейна среда за отглеждане.

bnt avatar logo
от БНТ
10:35, 04.07.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Към момента приемните семейства в Добрич са 12, в тях са настанени 15 момичета и момчета. Приемните родители са доброволни и професионални, припомнят експертите. Професионалните родители получават месечни възнаграждения. Работната заплата на приемен родител с едно дете е в размер на 150% от минималната работна заплата, или 630 лева. Ако в семейството са приети две деца, заплатата е 672 лева, а при три деца заплатата нараства до 714 лева.

Общината изплаща и издръжка на деца, настанени в приемни семейства, в зависимост от възрастта на децата. 260 лева е издръжката за дете от 0 до 3 години, 227 лв. – за дете от 3 до 14 години и също 260 лв. за дете на възраст от 14 до 18 години. Ако приемните родители отглеждат дете с увреждане, е предвидена и добавка от 78 лева.

Към средствата за месечна издръжка на дете, настанено в приемно семейство, се изплащат и месечни помощи до навършване на средно образование, съгласно Закона за семейни помощи за деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 4000 мигранти са напуснали доброволно Белгия миналата година
Над 4000 мигранти са напуснали доброволно Белгия миналата година
Мъж загина при тежка катастрофа на пътя Русе - Силистра
Мъж загина при тежка катастрофа на пътя Русе - Силистра