Проф. Кантарджиев: Проблемът с морбили е най-голям в София

Има ли повишение при случаите на заболели от морбили и може ли да бъде спрян вирусът - темата в Сутрешния блок на БНТ1 коментира проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

от БНТ
07:58, 19.09.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Регистрираните до момента случаи на морбили са 1158, съобщи проф. Кантарджиев.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести: Може да кажем обаче, че епидемията сериозно затихва. В Област Бургас, където тя започна февруари месец, вече нямаме случаи, ликвидирана е. Ликвидирана е и в Област Кюстендил, Област Пазарджик. Проблемът в момента е в София и София - град, последните три седмици имаме по 3-4 болни, това са главно деца в пред имунизационна възраст.

Когато епидемията се разпространи от здравните заведения в Разложко, тогава на няколко пъти настоявахме имунизацията да обхваща застрашените групи, които боледуват, категоричен е проф. Кантарджиев.

По думите му, в никакъв случай не бива да се допуска да се пише в регистрите, че дете е ваксинирано без да му е поставена ваксина, тъй като това е най-голямата грешка.

Деца с морбили бяха вкарани заедно с бебета в детското отделение. Болници допуснаха големи грешки - не провериха кръвта на персонала и така заразата се разпространи, посочи още експертът.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести: Ако не ликвидираме морбили до февруари месец, влизаме в групите на държавите, които имат вътрешно разпространение на морбили.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Извънредни имунизации срещу морбили в Пловдив и областта
Извънредни имунизации срещу морбили в Пловдив и областта
Адв. Рангелов: Ограничаване на съкратеното следствие може да забави присъдата
Адв. Рангелов: Ограничаване на съкратеното следствие може да забави присъдата