НОВИНИ

Прокуратурата потвърди за ареста на Недко Недев

На 9 март във Върховна касационна прокуратура са постъпили молба за правна помощ от Министерство на правосъдието на САЩ, във връзка с водено разследване за борсови измами, извършени от българския гражданин. Отправено е и искане от САЩ за временното му задържане с цел последваща екстрадиция в САЩ. При ареста на Недков са претърсени и няколко адреса и са иззети документи, които могат да помогнат на разследването.

Милена Кадийска
от Милена Кадийска БГНЕС
14:57, 11.03.2016
Чете се за: 01:31 мин.
У нас
прокуратурата потвърди ареста недко недев

Върховна касационна прокуратура е задържала за 72 часа българския гражданин Недко Недев по молба на съдебните власти на САЩ. Това потвърдиха от прокуратурата, след като по-рано днес агенция Ройтерс съобщи за ареста на българина, обвинен в борсови измами в САЩ.

Недков е задържан вчера като са извършени претърсвания и изземвания на три адреса на територията на столицата, от където са иззети компютърни конфигурации и документи.

На 9 март във Върховна касационна прокуратура са постъпили молба за правна помощ от Министерство на правосъдието на САЩ, във връзка с водено разследване за борсови измами, извършени от българския гражданин, който притежава и американско гражданство. Отправено е и искане от САЩ за временното му задържане с цел последваща екстрадиция в САЩ.

Освен задържането компетентните власти са поискали извършване на претърсване на известните им адреси на територията на София за изземване на вещи, които биха били относими към воденото от тях разследване.

На 9 февруари обвинителен акт за извършени престъпления от Недко Недев е бил внесен във Федералния Районен съд за Южния Район на Ню Йорк. Обвиненията, описани в осем пункта представляват борсова измама, измама по пощенски път, квалифицирана кражба на самоличност и измама във връзка с търговска оферта. Въз основа на заведения в съда обвинителен акт съдия Франк Маас е издал заповед за арестуването на Недко Недев по обвиненията, повдигнати в криминалния обвинителен акт.

По данни на съдебните власти на САЩ, от януари 2012 г. и до декември 2012 г., а след това, от април до май 2015 г., Недев е манипулирал американската фондова борса посредством две публично търгувани фирми - Rocky Mountain Chocolate Factory (посочена като „Rocky Mountain“) и Avon. Недев изкуствено вдигал цените на акциите и повишавал обменната активност на акциите на двете, посредством фиктивни търгови оферти за двете фирми. Тези фалшиви търгови оферти Недев подавал публично в Комисията за Ценни Книжа и Обмен на САЩ.

В допълнение на манипулирането на борсата посредством Rocky Mountain и Avon, от октомври 2013 г. до май 2014 г., Недев е обменял акции на Tower Group (посочена като „Tower“) като е използвал вътрешна поверителна информация, до която не е имал законно право на достъп. Обвинителите твърдят, че Недев е предприел стъпки в посока окуражаването на застрахователния подхолдинг на Еврохолд България АД – Евроинс Иншурънс Груп, да подаде оферта за Tower, след като е купил акции на Tower. Тази оферта доведе до ръст в цената на акциите на Tower с близо една трета.

От "Евроинс Иншурънс Груп" излязоха с изявление по случая, в което се казва, че според разследващите Недев се е

отнесъл недобросъвестно с компанията и нейните акционери. Компанията ще проучи възможностите да предяви съдебен иск срещу Недев, в случай, че обвиненията срещу него бъдат доказани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
8 000 км приятелство
8 000 км приятелство
Срутвания на скални маси в Кресненското дефиле
Срутвания на скални маси в Кресненското дефиле