Промяна в концесията на "Софийска вода"

Столичната община иска промяна в концесията с дружеството "Софийска вода", така че до края на договора през 2025 година да бъдат инвестирани най- малко 365 милиона лева. Проектът на допълнителното споразумение обаче не включва цената на водата. Това каза в "Денят започва" председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Предложението трябва да бъде обсъдено и гласувано на заседанието на Общинския съвет на 25 януари.

от БНТ
09:00, 18.01.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Ще бъде сформирана и специална комисия, която да уговори начина, по който след приключване на договора, активите на дружеството ще се върнат на общината. Трябва да се въведе и клауза, с която концесионера ще предаде интелектуалната собственост- системата за разплащане, софтуера и клиентска база данни, каза Герджиков.

Елен Герджиков - председател на СОС: "Те се ангажират до 2021 да изплатят дълговете, които има дружеството, които са направени още през 2000 година в началото на концесията. Това са 100 милиона лева. Имайте предвид,че ако не решим този въпрос, тези пари един ден през 2025-та година ще трябва да ги платим всички ние. Задължително беше изискването да решим този въпрос - решихме го. Записва се в допълнителното споразумение и то се записва,че ако до 2021 тези не изплатят заеми - ние имаме право да едностранно да прекратим концесията без протест и без обжалване."

Елен Герджиков коментира и темата за Витоша, която в момента е на практика затворена за софиянци и туристи. Той припомни, че след приватизацията на въжените съоръжения през 2007 година, Столичната община на практика няма собственост и съответно контрол. Новият план за управление на планината пък е блокиран заради обжалване."Витоша ски" вече са изпълнили задължението си да инвестират 500 хиляди лева. През 2008 година те са изградили електронната система с карти за достъп и в момента на практика нямат ангажимент да подновяват съоръженията, каза шефът на столичния общински съвет.

По думите на председателя на Столичния общински съвет е важно е да се направи така, че да се даде възможност да се реновират съоръженията във Витоша. Това може да стане с промяна на плана.

Елен Герджиков - председател на СОС: Ние искаме сегашните съоръжение да бъдат модернизиране, да бъдат поставени нови, модерни,бързи ,енергийно-ефективни на мястото на сегашните, без нови просеки. Без възможност да се строят абсолютно никакви легла, хотели,хижи.Каква ще е процедурата, нека юристите да кажат.


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Атанасовден
Отбелязваме Атанасовден
Какво кара маратонеца Красимир Георгиев да бяга 36 часа на пътека?
Какво кара маратонеца Красимир Георгиев да бяга 36 часа на пътека?