НОВИНИ

Протест срещу закриване на жп. гарата в Долни Дъбник

Жителите на плевенското село Горни Дъбник се вдигнаха на протест срещу поредния опит на Национална компания „Железопътна инфраструктура" да закрие местната гара. Протестиращите заявиха, че влакът е единствения сигурен транспорт за хората, тъй като до Горни Дъбник няма преки автобусни линии до областния център и съседните общини.

bnt avatar logo
от Никодим Даневски
15:00, 17.02.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас
протест закриване гарата долни дъбник

За трети път десетки жители от Горни Дъбник и още три съседни села излязоха в защита на ЖП-гарата си. Битката им започва още през 2012-та година, когато протестите прерастнаха в гражданско неподчинение и се стигна до блокада на главния път за Плевен. Сега специалистите от НКЖИ имат намерение да преструктурират гарата в ЖП-спирка, което на практика я обрича на разруха, смятат протестиращите.

Павлин Павлов, протестиращ: Щели да затворят и да остане гарата. Тя ще остане, но на какво ще прилича. Да отидат тука по линията на 50 километра да видят на какво приличат затворените ЖП-гари.

Гарата ежедневно обслужва десетки ученици, студенти, учители и пенсионери, които не могат да си позволят друг транспорт. Освен Горни Дъбник местната гара ползват жителите на съседните села Крушовица, Писарово и Садовец.

Николина Горанова, кмет на Горни Дъбник: Важно е гарата да остане, защото това за нас е единственият превоз на пътниците до областната управа, до съседните общински центрове Долни Дъбник, Червен бряг и казано директно - до цялата страна."

Протестиращите организираха подписка до транспортния министър Ивайло Московски и заявиха, че са готови да блокират главния път София - Плевен, ако изпратената днес комисия реши да закрие железопътната гара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евродепутатите - ще успее ли Камерън да задържи Лондон в ЕС
Евродепутатите - ще успее ли Камерън да задържи Лондон в ЕС
Връщат за доработка планa за природен парк Витоша
Връщат за доработка планa за природен парк "Витоша"