НОВИНИ

​Протест в Харманли срещу бежанския център в града

Жители на Харманли излязоха днес на протест срещу бежанския център в града. Протестиращите поискаха лагерът да бъде премахнат и изнесен близо до границата.

bnt avatar logo
от Ваня Петкова
17:01, 02.10.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Над 300 харманлийци отново се събраха на площада в центъра на града. Този път протестът бе обявен като граждански, подкрепен от "Обединените патриоти". Още следващата седмица в Народното събрание ще бъде внесена декларация, в която се настоява бежанският център да бъде затворен и изнесен на границата.

Николай Георгиев, председател на ВМРО-Харманли: Второ. Незабавно още от утре прекратяване на обществената поръчка за разширяване на РПЦ-Харманли и изграждане на нови центрове за бежанци в страната.

Поискано бе и прекратяването на договора с охранителната фирма на лагера, а охраната да бъде поета от органите на МВР.

Ангел Райчев: Крайно време е малко от малко поне хора, които са векове назад и няма как да се интегрират в нашето общество, просто нямат място в България, в Харманли и където и да било. Да си отиват където им е родината.

Румен Стефанов: Правят бели. Влизат, крадат.

Ани Димова: Хората се страхуват и не са спокойни. Лагерът беше само сирийци. - Къде са сирийците? - Афганистаци, иранци, не знам ти какви. Сбирщина от целия свят, защо трябва да бъде сбирщина, трябва да бъдат там, от където са дошли.

В момента в бежанския център в Харманли са настанени около 3 500 бежанци, предимно от Афганистан. Със закупуването на допълнителните фургони, капацитетът на лагера ще достигне 5 000.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​20 години от убийството на бившия премиер Андрей Луканов
​20 години от убийството на бившия премиер Андрей Луканов
​Лейди Гага предпочете кварталните барове за промоцията на новия си албум
​Лейди Гага предпочете кварталните барове за промоцията на новия си албум