25 земеделски производители от цялата страна проучват нови методи за опазване на почвите. Български и американски учени изследват влиянието на различни видове зелени култури върху съхраняването на почвения слой. Тема, която е изключително важна заради климатичните промени и нарастването на населението на земята.
Българското земеделие има сериозен потенциал и като цяло Източна Европа е територия, в която все още има възможности за използване на добра почва. Това смята Харолд ван Ес от Университета в Корнел в Съединените щати. Той е част от международния екип, който проучва начините за съхраняване на плодородността на почвата, чрез използването на естествени “подобрители” като тревисти растения и бобови култури. В България вече се правят експерименти за запазване на повърхностния слой на почвите чрез т.нар. ивично обработване на културите.
Агрономът Деян Илиев и неговият колега Васил Петров от Разград отглеждат 20 хиляди декара с различни култури в Лудогорието. Миналата година земеделците са засели и 240 дка с царевица по експерименталната ивична технология.
Деян Илиев - агроном
„Добивът беше мога да кажа добър - 450 килограма царевица от декар. Икономическият ефект от този опит беше положителен. Като по-смела стъпка за тази година вече сме предприели основна обработка – ивичеста - на площ от 600 декара царевица и над 200 декара слънчоглед."
Васил Петров - агроном
“Засега правим опити на по-малки площи и търсим удобни технологии за нашия регион. Добре е всеки да го направи за региона, в който работи.”
Най-сериозните проблеми, които влияят на почвите по света са ерозията и изчерпването на хранителните им свойства-смятат учените от международния екип. Затова те разработват технологии за засаждане на зелени култури, които да подобрят качествата на почвения слой.