НОВИНИ

Провали се сделката за доставка на нови кораби

Провали се сделката за доставка на нови кораби, а модернизацията на 15 изтребители МиГ-29 временно е блокирана, съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Сега от Николай Минков ще разберем какви са причините.

Николай Минков
от Николай Минков
17:50, 20.12.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Причината за временното спиране на процедурата за модернизация на изтребителите е обжалване на процедурата за пряко договаряне с руската РСК-МиГ от страна на украинска компания. Стана ясно, че самата жалба не е входирана по надлежния ред, не е платена държавна такса, нито документите се преведени. Въпреки това подписването на договор за ремонт е блокирано. В тази връзка Каракачанов вече е говорил с вицепремиера Дончев за промяна в закона с обществените поръчки, за да не може да бъдат обжалвани сделки, свързани с отбраната и националната сигурност.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: "Украиноборонпорм" няма лиценз, няма способност да извърши подобни ремонти и на практика това, което е извършила, е опит за саботаж срещу решението на МО да ремонтира своите самолети директно с договор за пряко договаряне с РСК "МиГ". Не е нормално баба Пенка или който и да е било, да атакува сделки, свързани с отбранителните способности на Българската армия".

Каракачанов обясни, че 28-те млн. лв. за ремонта на МиГ-овете се връщат в държавния бюджет, а новото финансиране ще бъде договаряне с финансовото министерство след Нова година, тъй като не е предвидено в бюджета за 2018-та.

Пред министрите Каракачанов съобщи, че и сделката за двата патрулни кораба е провалена заради начислено ДДС върху крайната цена. Проектът бе гласуван на 2 юни 2016 г. на стойност 820 млн. лв., но от 1-ви януари, след промените в закона за ДДС беше наложено данък, който всъщност реално намали сумата с 20% -164 млн и фирмата се отказа.

Процедурата за новите кораби ще започне от нулата, а командващият военноморските сили прогнозира, че цената драстично ще скочи.

контраадмирал Митко Петев - командир на ВМС: "Цените, които бяха предоставени за въоръжението, бяха запазени от 2015 г.. Тенденциите в световните пазари за продаване на военноморска и каква да е военна продукция значително са нараснали, така че тя ще бъде 100% по-висока.

Трите основни модернизационни проекта на армията за купуване на нов изтребител, два нови патрулни катера и нова бронирана колесна техника ще бъдат внесени в Народното събрание, за да бъдат актуализирани техните цени, вече с включено ДДС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разградската болница остана без линейки
Разградската болница остана без линейки
Валери Симеонов отново с критики към коалиционните си партньори от ГЕРБ
Валери Симеонов отново с критики към коалиционните си партньори от ГЕРБ