Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград започна засилени проверки на обектите, в които се продава сладолед, и предприятията, които произвеждат суровините за производството му. Само за една седмица са проверени над 100 обекта, както и машини за сладолед.
До момента инспекторите не са установили нарушения, относно правилното съхранение на продукта, произхода на суровините и хигиенните условия на персонала в обектите, където се продава сладолед. Според специалистите, търговците са длъжни да следят за температурата в хладилните витрини, за да се гарантира качеството на сладоледа .
Калина Милушева - началник отдел “Контрол на храните” на ОДБХ-Благоевград: “Ако не се съхранява правилно, може да създаде благоприятна среда за развитието на микроорганизми.”
При повторно замразяване, ако не са се изгубили вкусовите качества на сладоледа, хората няма как да разберат, че е съхраняван неправилно
”Гледам винаги срока на годност. Проверки непрекъснато се правят, не могат да си позволят лукса да не го съхраняват правилно.”
От Областната агенция по безопасност на храните казаха още, че проверките ще продължат през цялото лято, като освен за качеството на сладоледа ще се следи и за правилното съхранение на сосове, като горчицата и майонезата.