НОВИНИ

Проверяват концесията на мината в Дивотино

Министерството на енергетиката започва проверка на концесията на мината в пернишкото село Дивотино. За това съобщиха депутатите от "БСП за България" Елена Йончева и Крум Зарков, след като подадоха сигнал за допуснати нарушения от страна на концесионера.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:44, 02.04.2019
Чете се за: 00:31 мин.
У нас
проверяват концесията мината дивотино

Йончева съобщи, че в събота са посетили селото и кметът е разкрил, че фирмата, свързана с бизнесмена Христо Ковачки, унищожава околната земя.

Елена Йончева, депутат: Хората отиват към нивите си и установяват, че те са просто изчезнали. Става дума за около 200 дка обработваема земя.

Според нея въпреки, че концесията на „Мини Открит въгледобив“ ЕАД е изтекла още през 2014 г., дейността не е прекратена и се е извършвала още година и половина след това. "

Елена Йончева, депутат: На последното заседание на предишния кабинет на Борисов прехвърлят правата на старата фирма върху нова фирма - „МинИндъстри“ с капитал от 2 лева. Според кмета тя отново е свързана с Ковачки. Най-скандалното е, че дейностите са прехвърлени без конкурс.

Със заповед на енергийния министър Теменужка Петкова, дейностите на концесионера са преустановени на 28 март докато тече проверката, съобщи Станислав Станков от Министерство на енергетиката. Първият постъпил сигнал в министерството за нарушения е от преди месец

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Твърд Брекзит става все по-вероятен
Твърд Брекзит става все по-вероятен
Започна ремонтът на Националната библиотека
Започна ремонтът на Националната библиотека