НОВИНИ

Проверяват Агенцията на храните заради избити птици

Столичният зоопарк е поставен под карантина и ще бъде временно затворен заради открита зараза от птичи грип - съобщиха от Агенцията по безопасност на храните. Причината е, че незаконно внесени у нас птици бяха настанени за няколко дни в зоопарка. Впоследствие те бяха умъртвени от Агенцията, но направените проби са доказали, че част от тях са били болни. Според природозащитници обаче, агенцията е действала неправомерно, избързала е с умъртвяването на птиците и затова ще подадат сигнал до прокуратурата за извършено престъпление.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
22:45, 27.02.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
проверяват агенцията храните заради избити птици

120 са били птиците, приети миналата седмица в столичния зоопарк със заповед на екоинспекцията в Монтана.Те са били без документи и според обясненията на шофьора са внесени от Унгария. Вчера всички птици са изведени от зоопарка и са умъртвени. От Агенцията обясняват, че причините са опасения за птичи грип. От Фондация "Четири лапи" обаче обвиниха ветеринарните инспектори, че не са изчакали резултатите и без да уведомят инспекцията в Монтана са убили пернатите, сред които е имало и защитени видове.

Явор Гечев - Фондация "Четири лапи": От Агенцията не са се съобразили с решение на Административния съд, издали са заповед за евтаназия на животните, която е ненужна.

Колкото и да е парадоксално Агенцията трябва да следи и за хуманно отношение към животните. От Агенцията отговориха, че в никакъв случай не са прибързали с умъртвяването на птиците. Напротив, това е трябвало да стане още миналата седмица, но били спрени от ръководството на зоопарка.

Александра Митева - Дирекция "Здравеопазване на животните",БАБХ: Ние не сме убийци на животни, но сме задължени да опазваме здравето на всички животни. Когато говорим за незаконно придвижване на животни с подобна мярка опазваме здравето и на околните животни.
Добри Бориславов - директор на Столичния зоопарк: Каква е истината ще стане ясно след месеци. Тепърва Природозащитниците подават сигнал до прокуратурата за противозаконно умъртвяване на птиците .Не е ясно и докога зоологическата градина ще бъде затворена . Това ще зависи от окончателните резултати за щама на заболяването и от епизоотичното проучване .
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съвет по общите въпроси в Брюксел
Съвет по общите въпроси в Брюксел
Висшият съдебен съвет на Румъния отказа да уволни Лаура Кьовеши
Висшият съдебен съвет на Румъния отказа да уволни Лаура Кьовеши