НОВИНИ

Първата трансплантация на черен дроб между двама носители на ХИВ

Американски лекари обявиха, че са извършили първата в света трансплантация на черен дроб между двама носители на вируса ХИВ. Интервенцията е била успешно извършена в медицинския институт "Джон Хопкинс".

bnt avatar logo
от Георги Петров
07:40, 31.03.2016
Чете се за: 00:35 мин.
Още
първата трансплантация черен дроб двама носители хив

Такава хирургическа процедура дълго време бе забранена със закон, приет през 80-те години на миналия век, който забраняваше трансплантацията на органи от пациенти с вируса ХИВ.

През 2013 година президентът Барак Обама обнародва закона "НОРЕ" или "Надежда", който отмени въпросната забрана. Двамата пациенти и техният донор, чиито самоличности остават запазени в тайна по тяхна молба, се възстановяват добре след операциите.

Според медицинските лица, извършили интервенцията, и двамата пациенти живеят с вируса ХИВ вече над 25 години. Доктор Кристин Дюранд заяви, че трансплантацията на орган от ХИВ позитивен донор представлява риск от допълнителна инфекция или влошаване на заболяването за пациента, тъй като всички страдащи от вируса имат различно развити степени на резистентност. Тя допълни, че затова пациентите от операциите ще бъдат подлагани на подробни медицински наблюдения и анализ.

Според института "Джон Хопкинс" над 120 хиляди души в Съединените щати във всеки един момент са в списъка на чакащите за трансплантация на органи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф.Горчев: Неприятно съм изненадан от разрастването на протеста на лекарите
Проф.Горчев: Неприятно съм изненадан от разрастването на протеста на лекарите
Произнасят присъдата на Воислав Шешел в Хага
Произнасят присъдата на Воислав Шешел в Хага