Работи се по отстраняването на срива в системата за лични документи

Технически проблем блокира приемането на документи за издаване на лични карти, международни паспорти и шофьорски книжки в цялата страна. От МВР обясниха, че става дума за проблем с един от сървърите и работят по отстраняването на срива, като се надяват до края на деня системата да заработи. Опашки от изнервени хора чакаха от сутринта пред паспортните служби.

от Екип на „По света и у нас“
16:38, 14.01.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас
работи отстраняването срива системата лични документи

Още в петък системата на МВР за издаване на лични документи е работела по-бавно от обичайното, обясниха от ведомството. Незабавно екипи започнали да отстраняват проблема, работили и в събота.

Днес обаче, още в 8 сутринта системата се претоварила и блокирала. Проблемът е свързан с обработката на информацията при подаване и издаване на нови документи.

Всички останали справки и електронни услуги не са засегнати. На места системата работи, но бавно. Резултатът от срива - изнервени хора, чакащи на опашки.

ОТ МВР се извиниха на гражданите за причиненото неудобство. Категорични са, че не става дума за хакерска атака, а за технически проблем. Обясниха, че профилактика на системата се прави всеки месец, но не може да се прогнозира кога и защо ще се случи подобен срив.

Младен Петров, директор на дирекция „Комуникационни и информационни системи" в МВР: Проблемът е между клиентското приложение с работата на гишетата и с централната база данни. Единствено констатираният проблем е свързан с издаването на нови документи. Правим всичко необходимо, за да възстановим работоспособността на системата.

Електронната система за издаването на документи за самоличност се ползва от 2010 г. и това е първият ѝ толкова мащабен срив.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов се срещна с посланика на Австрия Андреа Вике
Цветан Цветанов се срещна с посланика на Австрия Андреа Вике
Тереза Мей в последна битка за Брекзит
Тереза Мей в последна битка за Брекзит