НОВИНИ

Работници от "София-БТ" АД пред Министерския съвет: Искаме работа!

Работниците и специалистите от "София-БТ" АД са се събрали на пета протестна акция пред МС срещу спиране дейността на цигарената фабрика в София.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
11:18, 09.05.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
работници софия министерския съвет искаме работа

Причината за протеста е планираните съкращения на над 90 процента от персонала на софийската фабрика. Споразумение за доброволно напускане с обезщетения, считано от 10 май, са получили 410 работници от фабриката, каза пред журналисти председателят на Независимия синдикат на тютюноработниците към КНСБ Никола Миленков.

Делегация от работниците и структурите на Независимия синдикат на тютюноработниците към КНСБ и на Националния синдикат тютюнева промишленост към КТ "Подкрепа" беше приета от началника на кабинета на премиера Бойко Борисов. След срещата от делегацията са уверили протестиращите, че проблемът ще бъде разгледан.

Протестиращите не приемат мотивите на ръководството на "Булгартабак-Холдинг" за спирането на "София-БТ" АД, каза Миленков. Той посочи, че фирми са заявили желание и са уверили, че имат възможност да изнасят продукция на софийската фабрика в изгубените вече пазари от сегашното ръководство.

По думите на Никола Миленков са получени и разминавания в докладите, които се пишат от Главна инспекция по труда, тъй като работници не са допускани до цеховете.

Според протестиращите искането за среща с премиера е наложително и е провокирана от нежеланието на министър Лукарски да поеме ангажимент към работниците, независимо от това, че съгласно Закона за тютюна и тютюневите изделия е задължен да провежда държавната политика и упражнява контрол в областта на тютюневите и свързаните с тях изделия.

На протеста пред Министерството на икономиката на 27 април министър Лукарски отказа да слезе при работниците, каза Никола Миленков. По думите му протестиращите са имали уверението, че министърът ще организира среща с негово участие, на която да присъстват директорът на Агенцията по приватизационен и следприватизационен контрол /АПСК/ и изпълнителният директор на "Булгартабак" Венцислав Чолаков, но директорът на "Булгартабак" не се е отзовал на поканата.

Чолаков е и управител на дружеството стратегически инвеститор BT Invest GmbH, каза Миленков и допълни, че управлявайки и двете дружества, Чолаков не дава съгласие на АПСК да предостави договора за приватизация с поетите ангажименти от купувача.

Според браншовите структури на КНСБ и КТ "Подкрепа" неяснотата на цигареното производство в България на "Булгартабак - Холдинг" АД и съставните му дружества се задълбочава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Ямбол посрещнаха 30-я контингент от Афганистан
В Ямбол посрещнаха 30-я контингент от Афганистан
Вината от Тракия с най-добри вкусови качества
Вината от Тракия с най-добри вкусови качества