НОВИНИ

Работници не можаха да влязат в "София БТ"

Софийската фабрика на "Булгартабак" спря дейност. Тази сутрин десетки работници се събраха пред "София - БТ" на протест, докато Главната инспекция по труда и приватизационната агенция извършваха проверка вътре.

Александър Марков
от Александър Марков Диана Тодорова
18:15, 01.04.2016
Чете се за: 01:46 мин.
У нас

Първо за БНТ, изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов заяви, че към момента няма нарушения в "София БТ", но със затварянето на фабриката в София "Булгартабак" има 12 месеца, в които няма право да затваря други фабрики и след които трябва да възстанови дейността. Трудовата инспекция откри едно нарушение - работниците не бяха допускани до работните си места. Страстите се нанежиха, след като ядосани работници се опитаха да влязат въпреки забраната, но охраната ги спря.

Синдикалист към охраната: "Колеги, трябва да видим дали има машини, дали работят, за да видят работниците какво да правят!"

"36 години престъпления ли правех в тази фабрика, питам аз!? 36 години престъпления ли правех?", споделя работничка.

"Работехме за тях!", казва друга.

За да бъдат допуснати до работните си места служителите, тази сутрин трябваше да се намеси Инспекцията по труда. Проверката на инспекторите, обаче, освен това нарушение, не констатира други нередности. Въпреки че работниците бяха уведомени за удължаването на "платения им престой" по телефона със есемеси предната вечер и заповед, залепена в последния момент на входната врата.

Юлий Манойлов, КТ Подкрепа: Аз се казвам Юлий, ето мен как са ме уведомили. Това е в 18:29 часа. Това е моето уведомление - от утре престоят продължава. За мен в една правова държава, където действа и КТ, и др. закони, аз днес на работа ли съм, или не съм?

Любомир Владимиров, Главна инспекция по труда - Софийска област: Според заповедта, е обявен престой. Ами сега също ще изискаме да видим какво са изпратили по тия имейли, но ни уведомиха, че заповедта е изпратена по имейла. Не мога да кажа, сега ще искаме да проверим.

Удължаването на платения престой означава, че служителите няма да ходят на работа, но ще им се плаща. Проблемът е, че след 15-ия ден те автоматично могат да бъдат съкратени без споразумение. За да не загубят обезщетението от няколко заплати, някои вече са подписали споразуменията.

- Нямам аз друг избор. Не мога да поема риска, тъй като отговарям пред семейството си. Имам две малки деца, 50 000 евро дължа на банката.

Служителите показаха и снимки, които са направили, на цеховете в Софийската фабрика. Ясно личи, че помещенията са празни, а машините са изнесени.

Малко след 9 във фабриката са влезли и служители на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Резултатите: 2 машини действително са изнесени за Благоевград, дейността е спряна, от 310 връчени предложения за прекратяване на договорите 271 служители са подписали. Агенцията продължава да следи изкъсо "Булгартабак", заяви директорът на Агенцията Емил Караниколов първо за БНТ.

Емил Караниколов, изп. дир. на АПСПК: На база на констатациите подготвяме писмо до купувача по приватизационен договор, както и до "Булгартабак", с което ги уведомяваме, че са в хипотезата на бл. 451 от ДП, че започва да чете 12-месечния период и че нямат право да спират дейността в други дружества. Друго много важно нещо - че ги уведомяваме, че започваме извънредни проверки да извършваме, като ще ги уведомяваме в деня на проверките, за това дали има спиране и дали е продължена дейността в "София БТ", а и за това дали други дружества са затворени, или е спряна дейността в тях.

На 6 април предстои среща между депутати, синдикати, работници и собствениците на "Булгартабак". Служителите, които не са подписали споразуменията за освобождаване, ще излязат на мълчалив протест пред Парламента в същия ден.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламна камион в Пловдив
Пламна камион в Пловдив
Полицаите, задържани с дрога, остават в ареста
Полицаите, задържани с дрога, остават в ареста