НОВИНИ

Работодатели искат вето на закона за горивата

Според представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) новите нормативни изисквания затварят пазара за дребните и средни търговци на горива.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
10:11, 19.07.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас
работодатели искат вето закона горивата

Асоциацията на индустриалния капитал в България призовава президента Румен Радев да наложи вето на новия закон за горивата. От работодателската организация смятат, че приетият ограничава пазара на горива само до големите търговци и предоставя явни възможности за осъществяване на репресивни мерки спрямо останалите (основно малки предприятия). Работодателите са категорични, че законът създава монополизация на пазара и убива ненужно конкуренцията.

"В последните години се извършиха множество нормативни промени, които целяха именно регулиране и повишаване на контрола при продажбата на горива. На търговците бяха наложени задължения за предоставяне на банкови гаранции, за техническо обезпечаване с измервателни и контролни средства, намиращи се под пряко наблюдение от Националната агенция за приходите. Същевременно срещу България има открита наказателна процедура по повод изискванията за предоставяне на банкова гаранция за бъдещи данъчни задължения – неправомерно наложено законово задължение на търговците на горива", обясняват работодатели.

Припомняме, че именно законът за горивата доведе до разрив в Обединените патриоти преди седмица. Срещу поправките се обяви вицепремиерът Валери Симеонов, а техен вносител е депутатът от ВМРО и бивш заместник-директор на митниците Емил Димитров. Още тогава Симеонов обяви текстовете за лобистки, но останалите депутати в коалацията подкрепиха промените.

Със закона за горивата се въвежда минимален уставен капитал и минимален капацитет на складовете на фирмите, занимаващи се с доставка на горива. Също така се създава и регистър на фирмите в бранша.

"Без обществено обсъждане министърът на финансите със заповед определи горивата като стока с висок фискален риск и през последната година търговците на горива са подложени на непрестанни проверки, блокиране на горива заради минимални текущи данъчни задължения на клиентите им, които буквално са изнудвани да плащат текущи, а не просрочени или установени с влязъл в сила административен акт данъчни задължения", смятат от АИКБ.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътуващо лятно кино с БНТ1 стартира с филма Посоки
"Пътуващо лятно кино с БНТ1" стартира с филма "Посоки"
Парламентът избра състава на Комисията за публичен надзор над одиторите
Парламентът избра състава на Комисията за публичен надзор над одиторите