НОВИНИ

Радан Кънев: Нужен е договор за нова българска република

Нужен е договор за нова българска република, който да обедини свободните хора, каза при откриването на националното съвещание на ДСБ във Велико Търново председателят на партията Радан Кънев. Той посочи, че задачата е да бъде отрязана "дебелата свинска опашка на властта в България, която расте и дебелее в продължение на 70 години".

bnt avatar logo
от БТА
14:22, 26.11.2016
Чете се за: 01:13 мин.
У нас
радан кънев нужен договор нова българска република

По думите му това може да стане със смелост, а не с "Реформаторския блок на Кунева и Лукарски и с ГЕРБ на Борисов и Цветанов".
Той посочи, че амбицията на всеки лидер на дясното в България може да бъде само една - да заеме министър-председателския пост на страната. Тези цели изискват ново политическо обединение - съюз между всички българи, които искат промяна, а не партийна коалиция, отбеляза той, и допълни, че обединението може да стане около ценност, не около договорка. Кънев смята, че една нова харта, може да сложи началото на нов период в развитието на българската република, който да загърби 70-те години на тоталитарната република и фасадната демокрация.

ДСБ ще бъде градивна част от новото широко политическо обединение, посочи Радан Кънев. В договора, който той прочете пред делегатите на съвещанието са очертани седем клаузи.

Водеща е идеята, че развитието на икономиката и просперитетът на хората трябва да бъдат поставени над привилегированите политически прослойки и властващата олигархия, а данъците да остават там, където са изработени.

Той посочи, че първата политическа задача е установяването на независима антикорупционна прокуратура и утвърждаване на силна българска армия в рамките на НАТО, силни служби за сигурност и силна дипломация.

Опазване на природата в интерес на местните общности и възкресението на българския дух, свързано с възстановяването на културните и спортни традиции, е също част от предложения договор, който трябва обедини хората от дясноцентриския спектър.

Пред журналистите Радан Кънев коментира ситуацията в Харманли. По думите му случилото се там е каскада от провали на българските институции, което е довело до пробив в националната сигурност.

Той посочи, че каналджийството по границите се усилва, а осъдени каналджии няма, което означава пробив в МВР. Кънев определи като безумие афганистанци и сирийци да бъдат вкарвани в един лагер и посочи, че от два месеца има действащо споразумение за реадмисия между България и Афганистан, но нито един афганистанец не е репатриран по силата на това споразумение.
Превръщането на общежитие от отворен тип в затворен е трябвало да бъде внимателно планирана полицейска операция, а не стихийно популистко действие, смята той.
Според него това е една предизвикана от некадърност и безотговорност криза, а тези които са я предизвикали се опитват да правят пи-ар от това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пилотите от Луфтханза стачкуват четвърти пореден ден, 137 полета са отменени
Пилотите от Луфтханза стачкуват четвърти пореден ден, 137 полета са отменени
Какво търсят кръшкачите?
Какво търсят кръшкачите?