НОВИНИ

Расте заетостта в селското стопанство

До края на годината заетостта в селското стопанство у нас ще расте. Това сочи най-новото Обзорно изследване на заетостта у нас, подготвено от международната организация ManpowerGroup. Анкетирани са над 620 работодатели в земеделието, които планират да увеличат броя на наетите работници през следващите 3 месеца с 6%.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
08:37, 15.09.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Аграрният сектор има амбициозни планове за ръст на заетостта през тази година. И все пак според проучването, той е вторият след промишлеността с най-големи очаквания за назначаване на допълнителен персонал. Работодателите от строителството споделят най-слаби намерения за наемане - с ръст едва от 2%.

Намеренията за наемане на още работници се увеличават в пет от десетте индустриални сектора в сравнение със същия период на миналата година.

Най-амбициозни са плановете за увеличение на заетостта в сектор „Производство", където се очаква ръст спрямо предишното тримесечие с 18%. На второ място е „Земеделие, лов, горско стопанство и риболов" с очаквано увеличение с 14%, а трети е секторът „Търговия на едро и дребно" с прогнозно увеличение на персонала от 12 на сто.

Николай Димов е арендатор от района на Ямбол. Върху площ от 70 хиляди дка произвежда предимно зърнено- житни култури. Част от земите са и пасища, върху които отглежда крави. Планира в бъдеще да наеме допълнително работници заради разширяване на производството, с цел преработка на животинската продукция.

Николай Димов - арендатор с. Стефан Караджово: Престои изграждане на цех за производство на пелети, както и кланица за клане на собствени животни и затова се откриват нови работни места.

Според арендатора обаче, Странджа е район със силно изразен демографски срив, трудно се намират работници и затова му престои много работа за привличането им от различните части на страната.

Според Обзорното изследване на заетостта, като цяло всеки десети работодател в страната очаква да назначи още персонал през следващите 3 месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 години от фалита на инвестиционната банка Лемън Брадърс
10 години от фалита на инвестиционната банка "Лемън Брадърс"
Мощният тайфун Мангхут връхлетя Филипините
Мощният тайфун "Мангхут" връхлетя Филипините