НОВИНИ

Разкриват Малтепе през пролетта

Какви тайни крие най-голямата могила у нас, тази край пловдивското село Маноле? Отговор на този въпрос търсят археолозите, които работят вече трети месец на Малтепе. Специалистите се надяват, че там може да бъде открита гробница на някой от одриските владетели. За наличието на подобна находка навеждат не само мащабът на обекта, но и намерените в близост артефакти.

разкриват малтепе пролетта
bnt avatar logo
от БНТ
11:46, 21.10.2016
Чете се за: 00:49 мин.
Още

За по-малко от три месеца около могилата край село Маноле са открити кости на животни, останки от скелет на човек, глинени съдове и 4 бронзови римски монети. Те са били в култови ями, които неизменно се свързват с тракийските погребални обичаи. Сондажно проучване в периферията обаче не показва наличието на гробница от ранния период, 5-1 век преди Христа, каквито са могилите в Долината на тракийските царе край Казанлък. Но не е изключено подобна ценна находка да се крие в центъра на могилата.

доц. Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей в Пловдив:
Там е възможно да има монументална гробница, тракийска гробница, изградена с големи квадри и с купол и с вход, която да бъде от римската епоха разположена на нулата на съвременния терен. Което означава, че ние по - голямата част от насипа трябва да го свалим

Върху могилата има близо 87хил. кубика пръст. Под огромния насип е възможно да има и семейна гробница.

доц. Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей в Пловдив:
В нея да има погребани няколко члена на една и съща тракийска фамилия, в резултат на това да има донасипване върху тези гробове и на практика да се е получил този голям размер на могилата.

Могилата е с диаметър 150 метра и височина 26 метра. Разкриването й, което ще продължи напролет, е част от големия проект „Музей на открито Малтепе", на обща стойност 860 хил.евро. До февруари тук ще бъдат изградени център за туристи, паркинг и зала за обучение на млади археолози.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задръствания на Дунав мост
Задръствания на Дунав мост
Южна Африка напуска международния криминален съд в Хага
Южна Африка напуска международния криминален съд в Хага