НОВИНИ

Разработват ново Рамково споразумение за минималната работна заплата

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков се срещна с представители на национално представителните организации на работниците и служителите и на рабoтодателите, съобщиха от пресцентъра на социалното министерство. По време на разговора са били обсъдени по-нататъшните действия по изготвяне на Рамково споразумение за договаряне и определяне на минималната работна заплата и използването на други механизми за договаряне на цената на труда.

bnt avatar logo
от БТА
16:27, 27.07.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
разработват ново рамково споразумение минималната работна заплата

Срещата се е състояла днес в Министерството на труда и социалната политика. В разговора е участвала и заместник-министър Султанка Петрова и експерти на институцията. Социалните партньори са изразили становище, че е необходимо да се намерят по-ефективни инструменти за договаряне на минималните възнаграждения в различните икономически дейности.

Представителите на синдикалните и работодателските организации са се обединили около мнението, че това може да се случи чрез насърчаване на колективното трудово договаряне в предприятията и на браншово ниво с цел разширяване на неговия обхват.

В този контекст синдикалните организации са поставили въпроса за ратифициране от България на Конвенциите 151 и 154 на Международната организация на труда, които се отнасят за трудовите отношения в държавната служба и колективното трудово договаряне.

;

Министър Бисер Петков е представил информация за обсъжданите теми на неформалното заседание на министрите на ЕС по заетост и социална политика, което се състоя миналата седмица във Виена, Австрия. По време на форума е направен преглед на новите форми на заетост и влиянието на дигитализацията и роботизацията върху пазара и качеството на труда.

В тази връзка министър Петков е предложил социалните партньори да излъчат свои представители, които да анализират въздействието на тези нови тенденции и в България.

Следващата среща на Министерството на труда и социалната политика със социалните партньори ще се състои в началото на септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Областният щаб поиска ограничителната зона заради чумата в Шарково да отпадне
Областният щаб поиска ограничителната зона заради чумата в Шарково да отпадне
 Замразени лакомства и игра с ледени блокчета за пандите в Съчуан
Замразени лакомства и игра с ледени блокчета за пандите в Съчуан