НОВИНИ

Ретро трамвай ще вози безплатно по време на Дните на Виена в София

Всеки ден от днес до 14 февруари ретро трамвай ще превозва безплатно пътници в центъра на София и ще разказва интересни факти за Виена и връзките с България, съобщи пред журналисти Ирина Симова, ръководител на бюрото за международни връзки на общината на австрийската столица у нас. Събитието е част от Дните на Виена в София.

bnt avatar logo
от БТА
13:22, 08.02.2017
Чете се за: 01:08 мин.
Още
ретро трамвай вози безплатно време дните виена софия

През цялото време в трамвая ще звучи виенска класическа музика от тазгодишния Новогодишен концерт на Виенската филхармония, която ще пренесе пътниците в забележителностите на австрийската столица и на виенския валс. С това по своеобразен начин ще бъде отбелязана и 150-годишнината от премиерата на сцена на най-известния валс в света - "На хубавия син Дунав" на Йохан Щраус-син.

Ретро трамваят ще потегля в 12.00 часа, а обиколката ще продължава около два часа. Маршрутът започва от депо "Банишора" - Централна гара - бул. "Княгиня Мария Луиза" - ул. "Алабин" - ул. "Граф Игнатиев" - пл. "Журналист" - ул. "Граф Игнатиев" - пл. "Възраждане" - Петте кьошета - НДК - кв."Иван Вазов" - НДК - Петте кьошета - пл. "Възраждане" - бул. "Христо Ботев" - Централна гара - депо "Банишора".

Като част от програмата на Дните на Виена в София, от 12 до 14 февруари в мол "Сердика" ще бъде поставено 5-метрово прозрачно сърце, пълно с вафлички от традиционен виенски производител. На 11 февруари ще се състои ежегодния Виенски бал, а 13 и 14 февруари ще бъдат конферентни дни в "Квадрат 500". Програмата ще приключи на 14 февруари с Вечер на виенското вино в Централния военен клуб.

През 19-ти и в началото на 20-ти век столицата на Австро-Унгария е проводник на европейското политическо и културно влияние на Балканите и в България. Още преди Възраждането във Виена се установяват български търговски колонии, а будни и по-заможни българи получават образованието си там. В онези години връзката е повече търговска и се осъществява по река Дунав.

След Освобождението новата българска столица е повлияна най-силно от "виенския" стил в бита и културата - от облеклото до архитектурата и декорациите на сградите. Градът започва усилено да се застроява, прокарват се пътища, мостове, изграждат се жп гари, трамвайни линии. Бурното развитие на града привлича множество австрийски архитекти, инженери и декоратори. Те се установяват за дълъг период в София и проектират и осъществяват едни от най- красивите сгради - така че днес центърът на града очевидно има "виенско излъчване".

Сред най-известните сгради, построени от австрийски архитекти, са Народният театър, Военният клуб, Държавната печатница - сега "Квадрат 500" и Синагогата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
11 км опашка от ТИР-ове се е образувала на ГКПП „Капитан Андреево“
11 км опашка от ТИР-ове се е образувала на ГКПП „Капитан Андреево“
Национална среща на земеделските производители във Варна
Национална среща на земеделските производители във Варна