НОВИНИ

Рибарският сектор губи 7.2 млн. евро от ЕС заради мудна администрация

Рибарският сектор у нас губи 7,2 милиона евро финансиране от Европейския съюз заради серия от забавяния от нашата администрация. Това стана ясно от думите на земеделският министър Десислава Танева. Тя обаче беше категорична, че загубата няма да се отрази на бизнеса, защото ще бъде изцяло за сметка на администрацията и на мерки, към които няма интерес.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
17:45, 05.07.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

На 12 юли у нас пристига писмо от Европейската комисия с разочароваща вест - бюджетът по Програмата за морско дело и рибарство ще бъде намален.

Десислава Танева - министър на земеделието, храните и водите: Първоначално предложеното било малко над 8 милиона евро. След комуникация с управляващия орган в крайна сметка финалното решение на комисията е 7,2 милиона евро, което представлява около 8% от бюджета, който имаме по програмата от европейския фонд за рибарство.

Причините за това отчисление и загуба са комплексни. Но основното е забавянето на всички административни процедури и управление на тази програма.

Ето защо Танева взела решение да уволни директора на Управляващия орган по програмата. Проведени са разговори с Комисията за чия сметка трябва да са тези средства. Решението е да се вземат от виновната администрация.

Десислава Танева - министър на земеделието, храните и водите: Тоест тази загуба няма да се отрази върху бюджетите, които са за най-атрактивните мерки в рибарската програма.

На този етап бюджетът на програмата е договорен на 60%. Танева каза още, че разчита на екшън плана, който са направили, за да не се стига пак до нови загуби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очакван спад на туристите у нас
Очакван спад на туристите у нас
2000 цигари на минута е произвеждала нелегалната фабрика в Труд
2000 цигари на минута е произвеждала нелегалната фабрика в Труд